Prețul mediu de tranzacționare a locuințelor a depășit 100.000 de euro în primul semestru al acestui an, înregistrând o creștere cu aproximativ 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor rețelei de agenții imobiliare în franciză RE/MAX România.

Reprezentanții companiei spun că media record pentru piața din România a fost influențată direct de evoluția inflației, dar și de contextul geopolitic din regiune, influența de conflictul din Ucraina.

„Creșterea înregistrată se datorează în mare parte inflației, amplificată de un narativ al nesiguranței venit odată cu războiul de peste graniță. Interesul de achiziție în imobiliare a rămas crescut în primul semestru al lui 2022, în încercarea cumpărătorilor de a face investiții care să conserve capitalul împotriva inflației.

Totodată, deși cererea a scăzut ca volum în ultimele două luni ale semestrului, am observat o determinare crescută a celor interesați să cumpere. Cu alte cuvinte, avem prospecți cumpărători mai puțini, dar mai hotărâți și mai potenți financiar”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Potrivit sursei citate, deși în anumite orașe vor apărea corecții al prețurilor, per total, cererea încă nu a scăzut suficient de mult încât și prețurile să scadă prea mult.

„În contextul unui curent general de scumpiri ale tuturor componentelor de construire, cât și de creșteri ale prețurilor la dezvoltatori, este puțin probabil să scadă cererea de așa manieră încât să genereze o scădere a prețurilor în piață. Totuși, este posibil ca unele piețe/orașe să înregistreze variații - creșteri/scăderi - mai mari, în funcție de contextele locale”, mai spus Răzvan Cuc.

Compania a intermediat un număr de peste 5.000 de tranzacții în primul semestru din acest an, dintre care circa 92% au fost pe segmentul rezidențial.

Birourile RE/MAX România au cunoscut o creștere de 48% în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare din primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de la 113 mil. euro la 169 mil. euro. Totodată, prețul mediu de tranzacționare pe segmentul vânzări a crescut în acest interval cu aproximativ 10%, de la cca. 94.000 euro la 103.000 euro.

Cele mai multe intermedieri au fost realizate pe segmentul rezidențial, cca. 92% din total, urmate de comercial (4%), industrial (2%) și office (2%). Dintre cele peste 5.000 de proprietăți rezidențiale tranzacționate, apartamentele de două camere (35%) și casele (32%) au fost cele mai căutate tipuri de proprietăți în S1 2022. Per total, 80% dintre apartamentele vândute/cumpărate sunt proprietăți vechi.

Cele mai mari tranzacții intermediate de birourile RE/MAX România în S1 2022 au fost: un complex de vile din București, în valoare de 5 mil. euro, o casă de 1,62 mil. euro din Cluj-Napoca și un teren în valoare de 1,5 mil. euro din București.

În ceea ce privește următoarea perioadă, reprezentanții RE/MAX consideră că piața imobiliară va rămâne stabilă, fără să înregistreze scăderi de prețuri până la finalul anului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri