Deși mai mulți jucători din piața imobiliară sperau la o revenire a pieței de birouri, momentul revenirii marilor companii pe piață întârzie în condițiile în care ecosistemul de muncă s-a schimbat, ceea ce a determinat o schimbare a tipului de tranzacționare a spațiilor disponibile pe piață.

Astfel, companiile mari și-au amânat planurile, cei mai activi clienți ai proprietarilor de spații de birouri devenit firmele mai mici, care au căutat, evident, spații mult mai mici.

Această tendință este raportată și de către analiștii companiei de consultanță imobiliară ESOP, al cărei cel mai recent raport arată că, până la finalul lunii septembrie 2021, s-au închiriat mai multe spații de birouri noi, de până în 1.000 mp, decât în aceeași perioadă din 2020 și chiar din 2019 sau 2018.

În total, în primele trei trimestre din 2021 s-au închiriat 107 spații de birouri mici, care totalizează 46.405 mp, în timp ce în 2020 s-au închiriat doar 44 spații mici, cu un total de 17.739 mp și în 2019 s-au închiriat 103 spații, cu un total de 44.105 mp. De cealaltă parte însă, sunt mai puține tranzacții cu spații de peste 1.000 mp și volumul lor este mic decât în anii precedenți.

Potrivit companiei, IMM-urile sunt chiriașii care au pus în mișcare piața de birouri din acest an.

„În primele nouă luni ale anului 2021, am observat un dinamism mai mare, pe segmentul de piață al relocărilor de spații de birouri, din partea companiilor mici și mijlocii și estimăm că firmele mari ar putea deveni mai active pe piața relocărilor cel mai devreme în cursul anului 2022, în condițile în care situația epidemilogică se va îmbunătăți”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Numărul tranzacțiilor cu spații mai mari de peste 1.000 mp este mai mare decât în 2020, dar rămâne încă mai mic decât în 2019.

Numărul total al tranzacțiilor de birouri s-a dublat față de 2020, anul cel mai lovit de pandemie

În total, în primele nouă luni din 2021 s-au realizat 135 de tranzacții cu spații de birouri, în timp ce în 2020, în aceeași perioadă din 2019 s-au încheiat doar 67 de tranzacții în București. Comparativ cu 2019 și 2018, anii anteriori pandemiei, în acest an avem încă un număr mic de tranzacții și un volum mai mic de spații. În 2019, înainte de declanșarea pandemiei COViD 19, în primele nouă luni se realizaseră 149 tranzacții, cu un total de aproape 200.000 mp.
În primele trei trimestre din 2021 s-au închiriat mai multe birouri noi decât în tot anul 2020. În total, până la finalul lunii octombrie 2021, s-au închiriat 136.824 mp de spații de birouri, în timp ce anul trecut, până la finalul lunii decembrie, se tranzacționaseră birouri cu o suprafață totală de 118.192 mp.

Citeste si:
Maria Tudorică, Genesis Property: În viitor se va închiria la metru...
reConstruct | Maria Tudorică,...

„Situația sanitară actuală, cu o creștere rapidă a numărului de cazuri COVID în Romania va putea temporiza ritmul de tranzacționare in trimestrul patru. În ultimele luni, observasem în piață o revenire graduală a fluxului de companii noi din alte piețe europene, dar este greu de spus cum vor reacționa la noile condiții epidemiologice din țara noastră. Ceea ce este cert este faptul că măsurile de siguranță sanitară și facilitățile oferite de proprietarii clădirilor de birouri se vor menține pe termen scurt și vor deveni tot mai importante pe termen mediu și lung”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri