Piața spațiilor de birouri din Capitală dă semne de revenire, volmul tranzacțiilor crescând în primele 9 luni ale acestui an, totuși, pe fondul livrărilor de spații noi, rata de neocupare a continuat să crească.

Potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Avison Young, piața de birouri din București a înregistrat o creștere cu 24% a volumului de spații tranzacționate în primele 9 luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2020, trendul ascendent menținându-se și în al treilea trimestru al anului, când cu fost tranzacționați peste 80.000 mp.

În trimestrul al treilea al anului în curs, stocul modern de spații de birouri estimat a ajuns la 3,43 de milioane mp, în timp ce rata de neocupare a crescut la 11,7%, față de 10% la finalul trimestrului anterior. De asemenea, peste 130.000 mp de birouri au fost finalizați în cel de-al treilea trimestru al anului în curs, conform raportului Avison Young.

Printre cele mai importante clădiri finalizate în T3 se numără: J8 Office Park (46.000 mp), GW Square (29.000 mp) amplasate în nordul capitalei, Dacia One (15.200 mp) în zona de centru și U-Center 1 (32.800 mp) în zona de centru-sud. Pană la sfârșitul anului mai sunt anunțate spre finalizare One Cotroceni Park, MIRO și prima faza a proiectului @Expo, care însumează aproximativ 89.000 mp și a căror finalizare are un grad mare de probabilitatea având în vedere angajamentele contractuale ale dezvoltatorilor.

În creștere față de 2020, dar încă sub nivelul din 2019

Analiza Vison Young mai arată că, deși volumul de tranzacționare a crescut în acest an comparativ cu 2020, realitatea este că piața încă se află mult sub nivelul înregistrat în 2019.

În total, în primele 9 luni ale anului în curs, activitatea totală de închiriere se situează în jurul cifrei de 210.000 mp, fiind în creștere cu 24% comparativ cu perioada similară a anului 2020, dar cu aproximativ 20% sub activitatea anului 2019. Estimăm că până la finalul anului, diferența față de 2019 se va micșora, având în vedere negocierile aflate în prezent în derulare,” a explicat Otilia Bordei, Head of Office Agency în cadrul Avison Young.

Chiria headline, contractuală, din zona centrală de afaceri (CBD) este în continuare evaluată la 19 euro/mp/lună. Pachetul stimulentelor financiare a redus chiria contractuală cu 15-25% în funcție de suprafața închiriată, perioada contractuală, numărul lunilor libere de plată a chiriei sau contribuția proprietarului la amenajarea spațiului închiriat.

Numărul de clădiri de birouri programate a fi livrate in 2022 este redus

Numărul de spații de birouri programate pentru finalizare în 2022 este redus, cu aproximativ 166.000 mp de spații în construcție, dintre care 30-40% fiind deja pre-închiriați. Consultantii Avison Young recomandă companiilor să înceapă căutarea unui nou sediu cu cel puțin 9-12 luni în avans, pentru a putea beneficia de cele mai bune opțiuni, și pentru a putea personaliza spațiile disponibile pe nevoile companiei încă din stadiul de proiect.

Clădirile noi de birouri oferă numeroase avantaje companiilor, printre care atat posibilitatea de a recruta angajați valoroși cat și maximizarea productivității angajaților actuali, explică experții Avison Young.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri