Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) are in analiza, in cadrul operatiunii Iceberg, 487 de contribuabili mari si mijlocii cu riscuri estimate, iar in functie de concretizare se va dispune efectuarea inspectiilor fiscale sau nu, a declarat, miercuri, Virgil Pirvulescu, vicepresedinte, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, la conferinta anuala de taxe organizata de PwC Romania.

"Am selectat impreuna cu doamna presedinte Mihaela Triculescu un numar de 50 de inspectori care nu sunt salariatii Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, inca 100 de inspectori care nu sunt salariati ai Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si inca 100 de inspectori Antifrauda pentru a incerca sa ne pliem pe riscurile generale.

Cand ne referim la Iceberg (operatiunea Iceberg - n.r.) ne referim la contribuabilii care in evidentele noastre fiscale figureaza cu cele mai mari riscuri. Vreau sa va spun ca in acest moment avem in analiza un numar de 487 de contribuabili mari si mijlocii cu riscuri estimate la care, in functie de concretizare, vom dispune efectuarea inspectiilor fiscale sau nu. In momentul acesta lucram la zona de analiza de risc", a spus Virgil Pirvulescu.

El a afirmat ca in zona marilor contribuabili avizele de inspectie fiscala au fost emise din luna decembrie in baza analizelor de risc si niciun contribuabil nu va face obiectul unei inspectii fiscale doar "de dragul de a face o inspectie fiscala", ci numai pe elemente de risc identificate si concretizate in urma unui control operativ efectuat de inspectorii antifrauda, scrie Agerpres.

"Vom reloca personal din tara in functie de zonele de risc. Ca sunt zone in jurul Clujului, in jurul Iasului, in jurul Constantei, in jurul Bucurestiului. Nu este vorba doar de Bucuresti. Este vorba de toata tara si noi trebuie sa ne indeplinim scopul de a crea un mediu economic corect si toata lumea sa-si plateasca impozitele si taxele stabilite de legislatia in vigoare, fara abuzuri si de dorit ca toata lumea, dar absolut toata lumea cand declara sa si plateasca", a declarat Virgil Pirvulescu.

El a mentionat ca la 25 ianuarie volumul sumelor declarate a crescut cu considerabil, in speta la contribuabilii care au facut obiectul unor verificari operative.

In ceea ce priveste operatiunea Tomis, Virgil Pirvulescu a afirmat ca initial operatiunea a pornit pentru o perioada de 90 de zile, dar va fi prelungita. El a spus ca de cand a fost declansata operatiunea in Portul Constanta numarul operatiunilor vamale a scazut cu 43% dar valoric s-au dublat bazele asupra carora se calculeaza impozitele si taxele.

La inceputul anului 2019, ANAF a demarat operatiunea "Iceberg", prin care va verifica marile companii din tara. Aceasta operatiune presupune intensificarea controalelor si eficientizarea derularii acestora la companiile mari, cu scopul mentinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfasoara activitati in Romania.

Principalele directii de actiune ale ANAF, in perioada urmatoare, sunt:

- Combaterea fenomenului externalizarii profitului;

- Verificarea manierei in care companiile mari gestioneaza relatiile economice intre companii in grupul din care fac parte;

- Destructurarea lanturilor tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin identificarea si instrumentarea fenomenelor de frauda fiscala cu implicatii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri