Problemele din vastul sector imobiliar din China s-ar putea răspândi asupra economiei globale, inclusiv a Statelor Unite, potrivit Rezervei Federale (Federal Reserve - Fed), citată de CNN.

Banca centrală a SUA a avertizat că problemele actuale ale pieței imobiliare din China ar putea ridica „nivelul de stres financiar în China, care ar putea tensiona și mai mult piețele financiare globale și ar putea afecta negativ Statele Unite”.

În raportul său bianual privind stabilitatea financiară, Rezerva Federală a subliniat în mod special criza de la Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator din China. Problemele companiei au creat panică încă din luna septembrie, după ce a avertizat că ar putea să nu-și onoreze datoriile, care au ajuns la peste 300 de miliarde de dolari.

Evergrande este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China. Compania face parte din Global 500, ceea ce înseamnă că este și una dintre cele mai mari afaceri din lume după venituri.

Un alt aspect care-i îngrijorează pe americani este acela că Evergrande nu este singura companiei care se află în dificultate de plată. Alți câțiva dezvoltatori imobiliari au, de asemenea, probleme.

Retail jobs

Miza este mare, deoarece imobiliarele și industriile conexe acesteia reprezintă până la 30% din PIB-ul chinez.

„Deși autoritățile chineze au introdus măsuri de stabilizare a pieței imobiliare, există riscul ca „vulnerabilitățile financiare să continue să crească”, a menționat Fed.

Banca centrală a avertizat că, având în vedere dimensiunea economiei și a sistemului financiar al Chinei, precum și a legăturilor sale globale, „stresul financiar din China ar putea tensiona piețele financiare globale printr-o deteriorare a sentimentului de risc, să prezinte riscuri pentru creșterea economică globală și să afecteze Statele Unite”.

Acțiunile din Hong Kong, New York și alte piețe majore au fost anterior influențate de temerile de contagiune de la Evergrande și de o încetinire a creșterii economiei chineze.

Citeste si:
Tesla, acuzată că e complice la genocid după ce a deschis un...
Tesla, acuzată de...

Evergrande a mai plătit câteva datorii, dar vin facturi mult mai mari

Aceste îngrijorări s-au diminuat în ultimele săptămâni, deoarece Evergrande a reușit să găsească suficienți bani pentru a face față rambursării datoriilor internaționale, inclusiv strângerea de aproximativ 144 de milioane de dolari în ultimele zile din vânzarea unei mici participații la compania media HengTen Networks Group. Dar se va confrunta cu facturi mult mai mari în următoarele luni.

Fiasco-ul continuu al conglomeratului chinez este văzut ca un mare test pentru Beijing. Inițial, unii au adus în discuție chiar și posibilitatea ca o neîndeplinire a obligațiilor companiei să se transforme în „momentul Lehman Brothers” al Chinei, deși mulți analiști au spus ulterior că este puțin probabil ca guvernul să permită acest lucru.

Citeste si:
Evergrande, un nou Lehman Brothers?
Evergrande, un nou Lehman...

Banca Populară a Chinei a declarat anterior că Evergrande și-a administrat greșit afacerile, dar riscurile pentru sistemul financiar erau „controlabile”. Și vicepremierul chinez Liu He a subliniat că riscurile sunt în general sub control, în ciuda a ceea ce el numește „probleme individuale” pe piața imobiliară.

Luna trecută, autoritățile au cerut companiilor să își plătească datoriile către piețele externe. Nu au specificat firmele către care a fost adresat mesajul, dar, în ultimele săptămâni, tot mai mulți dezvoltatori imobiliari și-au dezvăluit propriile probleme legate de fluxul de numerar, cerând creditorilor mai mult timp pentru a le rambursa sau avertizând cu privire la potențiale neplate. Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri