În ultimii circa doi ani au început să apară din ce în ce mai multe proiecte imobiliare mixte, care să îmbine cât mai multe componente, astfel încât să limiteze necesitatea locuitorilor de a se deplasa foarte mult pentru a ajunge în punctele de interes din viața de zi cu zi.

Dezvoltatorii încearcă să combine componentele rezidențiale cu cele office și comerciale, chiar și hoteliere, dar conceptul nu este unul nou și ar trebui să fie standardul, nu doar o tendință, este de părere omul de afaceri Lucian Azoiței, CEO Forty Management, dezvoltatorul imobiliar al unui proiect de 120 de milioane de euro, în zona de nord-vest a Capitalei.

Tendința asta este normalitatea, din punctul meu de vedere, pentru că dorința oamenilor este de a se deplasa cât mai puțin, mai ales dacă luăm în calcul și particularitatea unui oraș ca Bucureștiul, care este extrem de aglomerat și câteodată blocat din punct de vedere al traficului.

Realitatea este că, în loc să te deplasezi pentru a accesa nevoia ta, care poate să fie office, poate casa, poate să fie zona comercială sau cea de entertainment, este de preferat ca toate acestea să se afle într-un areal cât mai aproape de centru tău de interes”, ne-a explicat Lucian Azoiței.

Potrivit CEO-ului Forty Management, dezvoltatorii nu fac altceva decât să implementeze la o scară mai mică un sistem care a fost pus în practică încă din perioada ante-decembristă la nivel de oraș.

Sistemul acesta, de mixt-use, în care se întrepătrund diferite destinații, a fost implementat încă de pe vremea lui Ceaușescu, dar la nivel de oraș.Dacă vă aduceți aminte, au fost făcute cartierele dormitor, după care au apărut faimoasele circuri ale foamei, în care se regăseau zonele comerciale, întrepătrunse cu școlile, cu parcurile, zonele de divertisment. Au făcut-o la o scară mult mai mare. Azi, din cauză că nu dispunem de terenuri nelimitate, suntem forțați să le implementăm la o scară mult mai mică”, ne-a mai spus Azoiței.

Potrivit omului de afaceri, zona de entertainment înseamnă să ai în apropiere, mall, restaurant, cinema, terenuri de sport, centre spa și așa mai departe.

Forty Development construiește în București un proiect mixt, care include atât zona de rezidențial, dar și office, comercial și zone de entertainment. Este vorba de proiectul Central District Laguna City, dezvoltat pe un teren de 4 hectare, lângă Petrom City, și care va avea implementat, în premieră pentru Europa, conceptul de lagună de mari dimensiuni, care presupune un lac de 1,2 hectare de lac, cu 6.000 mp de plajă, cu nisip alb, înconjurată de un proiect imobiliar mixt, care include și un hotel de 5 stele, cu 300 de camere, zona comercială și rezidențială, dar și sală de fitness, centru spa, cinema, chiar și o brutărie și altele. Proiectul este evaluat la peste 100 de milioane de euro.

Reducând necesitatea deplasării rezidenților dintr-un areal, un avantaj al unui proiect de dezvoltare mixtă este acela că, din start, sute de mașini nu mai ies în trafic. Referindu-se la proiectul Laguna City, unul dintre studiile realizate de Forty Management arată că 230 de mașini vor fi eliminate din trafic pe oră, datorită faptului că rezidenții vor avea la dispoziție tot ce le trebuie.

La noi, mini-orașele preiau rolul suburbiilor din Occident

Dezvoltarea orașelor din România a fost diferită față de cele din Occident, prin urmare, dezvoltarea suburbiilor, pe modelul occidental nu este facilă, prin urmare, rolul suburbiilor poate fi preluat de conceptul de mini-orașe.

Nu știu dacă pe termen lung va fi rețeta succesului, dar, de fapt și de drept, se trece de la ideea de oraș deschis la mini-oraș. În Occident, zonele acestea se numesc suburbii. La noi, neavând infrastructura pentru a crea suburbii, creăm aceste mini-orașe în cadrul orașelor.

Ideal, pentru ca dezvoltatorii să aibă un produs sustenabil și de viitor, să reușească să aducă în aceste mini-orașe toate nevoile arealului și a comunității din jur. Cel mai important, după părerea mea, trebuie să găsești entertainment, pentru că office și comercial mai găsești”, ne-a mai spus Lucian Azoiței.

Proiectele de mini-oraș funcționează cel mai bine în cadrul orașelor sau cât mai aproape de oraș, deoarece, în afara orașelor lipsa infrastructurii face ca astfel de proiecte să fie mai puțin atractive, mai ales dacă nu dispun de unele facilități esențiale.

„Dezvoltatorii au mai făcut mini-orașe în jurul Bucureștiului, au mai creat astfel de comunități, dar nu s-a venit și cu infrastructura adiacentă. Este greu în momentul de față să locuiești în Corbeanca, poate stai într-un complex frumos, dar dacă trebuie să pierzi o oră și ceva în trafic pentru a-ți duce copilul la școală, apoi să mai stai în trafic și pentru a te duce la birou”, ne-a mai spus Lucian Azoiței.

Puteți afla mai multe despre tendințele de dezvoltare din România, despre pericolul care îi paște pe dezvoltatorii de clasă medie, dar și despre altele, puteți urmări interviul integral cu Lucian Azoiței, din cadrul emisiunii constructIMO, în clipul de mai jos.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri