Majoritatea investițiilor din rezidențial urmează să înceapă abia în anul 2023 sau cel târziu în 2024, în condițiile în care există semne mari de întrebare legate de inflație, prețul materialelor de construcții, precum și de efectele scumpirii creditării în România, potrivit unei analize a platformei Faraagentie.ro.

Mai mult de jumătate din investițiile imobiliare din România (57%) sunt în faza premergătoare construcției - obținerea de autorizații de construire - la o lună de la începerea războiului din Ucraina.

Potrivit sursei citate, aproape 2.000 de ansambluri sunt în faza de construcție în prezent, reprezentând 28% din proiectele analizate. Compania a analizat piața construcțiilor de noi ansambluri rezidențiale pentru a surprinde principalele tendințe din piață. Analiza cuprinde 6.403 șantiere ce reprezintă construcția de blocuri și ansambluri rezidențiale.

Ce fel de investiții țintesc dezvoltatorii imobiliari

Trei sferturi (76%) dintre proiectele imobiliare din România au regimuri de înălțime de maxim 4 etaje. Acestea sunt și mai simplu de construit și nu implică complexitatea clădirilor cu mai multe niveluri. O altă explicație este dată și de faptul că în multe zone urbane aceste investiții sunt și mai ușor de autorizat de către dezvoltatori.

Retail jobs

La nivel de țară, IBC Focus a identificat 439 de proiecte rezidențiale ce au minim 10 etaje. Top 5 orașe în care se construiesc cele mai înalte clădiri rezidențiale sunt București (175 proiecte) Constanța (42 proiecte), Brașov (35 proiecte), Iași (33 proiecte), Timișoara (27 proiecte).

Interesant este că orașul Cluj nu se poziționează în acest top, deși apare pe prima poziție în clasamentul celor mai scumpe apartamente din România.

Am remarcat tendința și preferința de a introduce în oferta dezvoltatorilor și posibilitatea de a avea penthouse-uri. Corelația vine din faptul că 14% din totalul proiectelor analizate sunt prevăzute cu etaj retras. Acest lucru permite dezvoltatorilor să fructifice la maximum regimul de înălțime permis dar și posibilitatea de a oferta clienților locuințe tip penthouse care oferă în general și acces la terasă”, declară Andrei Spătaru, CEO și fondator IBC Focus.

Citeste si:
Soluții sustenabile de la Alukönigstahl pentru construcții durabile
Soluții sustenabile de la...

Astfel, anul 2022 rămâne incert în zona investițiilor rezidențiale având în vedere faptul că sunt multe proiecte în faza de autorizare ce urmează să demareze. Totuși, un argument optimist este faptul că 13% din ansamblurile noi aflate în faza de construcție sunt sold out încă înainte de a fi finalizate. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out.

Pe lângă efectele războiului din Ucraina care poate influența cererea de noi locuințe, cea mai mare problemă a dezvoltatorilor imobiliari este legată de predictibilitatea costurilor de construire în condițiile în care creșterea prețurilor la materiale și manopera din construcții, dublată de creșterea tarifelor de arhitectură, dă mari bătăi de cap investitorilor și constructorilor.

Citeste si:
În Capitală se află în derulare proiecte imobiliare mari de 3,5...
Proiecte imobiliare de peste...

De asemenea, o barieră vine și din domeniul legislativ: obținerea autorizațiilor de construire și, în funcție de zone, anumite restricții care sunt impuse tot mai des de către autorități.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri