Nu vom mai reveni, cel puțin nu în următorul deceniu, la programul clasic de muncă 100% la birou, a declarat Florentina Mitricoaia, Leasing and Asset Manager Raiffeisen Property Holding International, în cadrul conferinței reConstruct organizată de wall-street.ro

”Sper ca oamenii să se focuseze pe productivitate. Fiecare trebuie să decidă care e, pentru el, mediul cel mai productiv. Nu cred că va mai exista programul clasic, nu cred că era sustenabil nici pentru oameni, nici pentru companii. Cred că vom avea un grad mai înalt de flexibilitate pentru cel puțin 10 ani”, preconizează Florentina Mitricoaia, Leasing and Asset Manager Raiffeisen Property Holding International.

Raiffeisen Property Holding International (RPHI) este centrul de competențe imobiliare al Raiffeisen Bank International, activitatea principală fiind dezvoltarea și gestionarea de proprietăți imobiliare. În România deține și operează SkyTower, cea mai înaltă clădire de birouri din România, și FCC Building.

Stocul de clădiri este bun și competitiv

”Am avut companii care au revenit la birou în pandemie, dar și companii care abia acum primesc acces – de la nivel global nu au avut voie. Contează foarte mult și strategia globală a companiilor”, spune Florentina Mitricoaia.

Pe de altă parte, stocul de clădiri este bun și competitiv în România, chiar și comparativ cu capitale din Europa de Vest, cum ar fi Viena. ”De când construim, toți am încercat să construim mai bine”, afirmă ea.

Îmbunătățire, nu reducere a spațiului de la birou

De asemenea, cu toate că angajații încep să se întoarcă la birou, un trend pozitiv este acela al evoluțiilor calitative. ”Nu observăm o reducere a spațiului, cei ce se întorc la birou sau sunt în sistem hibrid îmbunătățesc condițiile”, explică Florentina Mitricoaia. De pildă, unele zone din clădirile Raiffeisen Property au fost transformate în spații comune.

Ce ne rezervă viitorul? În ciuda problemelor din trafic, Bucureștiul ar putea evolua spre un 15-minutes city. Dar, avertizează Florentina Mitricoaia, ”Londra, Paris au avut un nucleu important, cum avem și noi Floreasca-Barbu Văcărescu-Pipera. Cred că e important să avem mai multe birouri în zone rezidențiale, dar ar fi ideal să păstrăm și un centru de business, pentru că altfel riscăm să ajungem la o blocare totală a orașului. Trebuie susținut un echilibru”.

Investițiile în sustenabilitate și-au demonstrat acum valoarea

În privința costurilor care au crescut, mai ales odată cu criza energiei, investițiile din trecut și-au demonstrat acum valoarea, spune Florentina Mitricoaia. RPHI a luat certificare Lead Platinum, pe baza investițiilor din ultimii ani. Ca urmare, acolo unde s-au putut controla într-o oarecare măsură costurile - de pildă, cele la energie prin instalarea de panouri fotovoltaice - creșterea nu a fost dramatică.

În același timp, chiriile nu au crescut atât de mult pe cât ar trebui, conchide reprezentanta Raiffeisen Property Holding International.

Conferința reConstruct 2022 – Încetinire sau creștere la puterea2? - este susținută de P3 Logistic Park, Colliers, Genesis Property, Storia.ro, Mindspace, EnelX, RPHI, Toff Dominium, Cometex, J8 Office Park, Liziera de Lac, Mobexpert, Maison Dadoo, Casa Timiș și Mousserie.

Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri