Perdelele și draperiile sunt elemente de decor foarte importante într-o locuință, dar care sunt adesea subestimate și eclipsate de alte accesorii. Se spune că o casă fără perdele este că o femeie fără sprâncene. De fapt, atunci când mobilăm un apartament, avem uneori tendința de a omite detaliile, uitând de fapt că aceste mici detalii sunt cele care fac diferența. Perdelele și draperiile sunt cele care pot crea o anumită atmosferă în locuința, sunt cele care ne oferă intimitate și, dacă sunt alese corect, vor dicta întreaga personalitate a casei. Desigur, trebuie să subliniem faptul că fiecare camera din casă are nevoie de un alt tip de perdele, iar alegerea variază și în funcție de stilul și de gustul tău personal. Așa că ce trebuie să iei în considerare, cum alegi și ce ar trebui să eviți atunci când îți alegi perdelele.

Perdelele și draperiile sunt acele accesorii foarte versatile. Și trebuie să știi că, cu aceste accesorii, te poți juca foarte mult. Ele pot fi în armonie sau, în mod deliberat, pot fi opuse contextului încăperii. Funcția lor principală este de a regla luminozitatea camerei și de a ne proteja de privirile indiscrete ale vecinilor din proximitate. Însă ele mai au și alte funcții. Ele pot dicta întregul aspect al unei încăperi și pot da tonul stilului. Perdelele și draperiile pot fi mai transparente sau mai opace după cum este necesar. Trebuie însă să iei în calcul dimensiunea spațiului de locuit atunci când alegi o perdea sau o draperie. Pentru un spațiu generos, poți alege un asemenea accesoriu într-o culoare închisă. Pentru un spațiu mai mic, în schimb, alege o culoare mai deschisă, pentru că nu dorești să “tai” din spațiu.

Culoarea perdelelor și draperiilor, după cum vei vedea, joacă un rol fundamental în camera. Culorile acestora trebuie să fie în armonie cu culoarea pereților încăperilor în care sunt folosite. Cele mai folosite perdele, de exemplu, sunt de departe cele albe, dar necesită o curățenie mai mare pentru că nu lasă neevidențiată nici măcar pe cea mai mică bucată de praf. Dacă alegi această culoare, partea bună va fi că se va potrivi cu ușurință în toate mediile, fără să faci un efort deosebit. Totuși, te sfătuim să nu excluzi să alegi perdele și draperii cu un aspect esențial și original, optând pentru o țesătură cu o textură diferită, în culori diferite. Dacă îți plac culorile mai “ușoare” poți miza pe tonuri naturale precum fildeș sau bej. Aceste culori vor da multă luminozitate camerei tale, făcând încăperile să pară foarte mari. Aceste culori sunt foarte utile în mediile cu mobilier închis la culoare.

În cazul în care îți plac culorile mai strălucitoare, te sfătuim să adaugi măcar o piesă de mobilier sau anumite accesorii care să fie în aceeași culoare în încăpere. În acest fel poți da o notă de continuitate și poți crea un mediu omogen.

Pentru a alege materialul potrivit pentru tine, trebuie să ții cont și de stilul camerei în care vor fi inserate perdelele și draperiile alese.

Dacă ai o cameră în stil clasic și îți place un stil elegant, poți opta pentru o perdea cu volane care va pune și mai mult în evidență gustul rafinat al mediului, folosind culori care se vor potrivi perfect mediului înconjurător fără a-l face prea întunecat. Draperiile pot fi din catifea, într-o nuanță mai închisă decât cea a perdelei. De fapt, ca regulă generală, nu alege niciodată o draperie deschisă și o perdea închisă la culoare. Va fi total anapoda.

Pentru zona de living, în schimb, poți alege între perdele din voal. Aceste tipuri de perdele oferă un aspect riguros, dar contemporan și sunt perfecte atât într-o camera modernă, cât și într-una ceva mai retro. În cazul draperiilor pentru living, acestea pot fi puțin mai deschise decât într-un dormitor, de exemplu, dar trebuie să fie cel puțin o tonalitate diferența între această și între perdele.

Alege întotdeauna acele perdele și draperii care se adaptează perfect dormitoarelor și livingurilor, iar în unele cazuri chiar și băilor și bucătăriilor. Și nu îți fie teamă de culori și țesături.

În funcție de cameră, vei putea identifica și cea mai potrivită dimensiune. De exemplu, în cazul draperiilor și perdelelor de baie și bucătărie, dacă ai nevoie de așa ceva în aceste încăperi, îți recomandăm să le alegi cu aceeași lungime ca și fereastra pentru o mai mare practicitate. Desigur, dacă în baie ai un geam de 40x40 cm nu credem că este cazul să pui o perdea. Însă dacă ai o baie cu fereastră mare, pentru intimitate și un aspect deosebit, poți face acest lucru. În cazul livingului, poți opta pentru un model mai lung pentru a recrea un aspect mai rafinat. Același lucru este valabil și pentru dormitor.

Vrei să ai perdele și draperii perfecte, care să se încadreze întocmai în locuința ta? Atunci te sfătuim să le faci pe comandă. Soluția de perdele și draperii făcute pe comandă este cu siguranță cea care garantează cel mai bun rezultat estetic, dar și practic. În ceea ce privește țesăturile, poți găsi o varietate mai mare dacă alegi o firmă care ți le poate face pe comandă, decât dacă le cumperi de-a gata.

Perdelele și draperiile sunt tușa finală a unui proiect de home deco, dar și primele elemente pe care le observi la intrarea într-o cameră. Așadar, alegerea lor cu grijă este esențială!

Cu siguranță pentru perdelele și draperiile de calitate, detaliile fac diferența. Cu posibilitățile lor infinite de personalizare, draperiile și perdelele la comandă sunt cea mai bună alegere. Lungi sau scurte, în funcție de fereastra de acoperit, draperiile la comandă sunt cele care răspund cel mai bine tuturor nevoilor.

Sursa foto: maradydesign.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri