Fie că visezi la un dormitor de inspirație scandinavă sau vrei să ai o încăpere clasică și romantică, există câteva elemente comune, care stau la baza oricărui dormitor. Acestea nu pot lipsi din camera destinată relaxării, pentru că sunt extrem de importante atât pentru confort, cât și pentru designul interior.

Dacă tocmai urmează să îți mobilezi dormitorul, ia în calcul elementele de mai jos și alege-le cu atenție. Astfel, rezultatul final îți va depăși așteptările!

1. Alegerea patului potrivit și amplasarea lui

Înainte de orice altceva, este nevoie să alegi un pat care să ți se potrivească perfect. Ține cont de dimensiuni și selectează un produs care să-ți permită să dormi confortabil în orice poziție și să-ți întinzi complet mâinile și picioarele. Apoi alege și o saltea confortabilă; nu face compromisuri la capitolul calitate!
Nu în ultimul rând, ține cont și de stilul de amenajare. Dacă vrei un dormitor clasic sau modern, alege paturi tapițate cu stofă sau piele ecologică. Dacă preferi mai degrabă un decor minimalist, optează pentru un pat cu un cadru din lemn natur.
În cazul unui dormitor mic, amplasează patul cu tăblia lipită de unul dintre pereți sau, dacă patul nu are tăblie, așează-l de-a lungul peretelui. Dacă dormitorul este unul ceva mai spațios, poți să poziționezi patul la o distanță de 1-2 metri față de perete, lăsând loc de trecere.

2. Selectarea unui dulap

Multe persoane optează pentru dulapuri masive, înalte și late. Dacă împarți dormitorul cu partenerul de viață, un astfel de dulap dublu, cu structura așezată în oglindă, poate fi ușor de organizat.
În cazul în care vrei să eficientizezi spațiul și să nu aglomerezi camera, optează pentru un dulap înalt, dar ceva mai subțire. Pune hainele pe verticală, în rafturi, ca să ai cât mai mult loc de depozitare!

3. Alegerea noptierelor

Deși unele persoane aleg să nu includă noptierele în schema de design pentru dormitor, aceste piese de mobilier sunt extrem de utile, pe termen lung.
Alege un model funcțional, cu sertare, rafturi sau de tip mini-dulap, în care să păstrezi cărțile, produsele de îngrijire, suplimentele zilnice sau alte obiecte pe care le folosești des.

4. Sistemul de iluminat: lustra și veiozele

Dormitoarele clasice se bazează întotdeauna pe două elemente, când vine vorba despre iluminat: o lustră și un set de veioze. Chiar dacă aceasta este opțiunea standard, poți să fii creativ și să înlocuiești lustra cu o aplică sau poți folosi veioze de perete, în locul celor standard, cu abajur.
Orice ai alege, asigură-te că dormitorul tău are parte atât de lumină puternică, dar și de lumină ambientală, potrivită pentru citit sau relaxare.

5. Covorul perfect sau mocheta ideală

Chiar dacă ai montat cel mai frumos parchet în dormitor, covorul este un element cheie pentru confortul tău. De aceea, alege unul cât mai moale și cât mai călduros, care să-ți îmbunătățească diminețile reci de toamnă sau iarnă.
Poți alege un covor cu fir lung sau unul care imită blana, precum și o mochetă care să acopere întreaga podea, într-o nuanță neutră și odihnitoare. Griurile colorate și cremul sunt variante excelente!

6. Alegerea perdelelor și a draperiei

Aceste două elemente sunt și ele esențiale pentru confortul tău. O draperie prea subțire nu își va îndeplini rolul de protecție, iar una 100% opacă poate întuneca foarte mult dormitorul. De aceea, este important să găsești un echilibru care să funcționeze pentru nevoile și preferințele tale.
În materie de perdele, alege texturi semiopace, care să permită luminii naturale să pătrundă parțial în cameră.

7. Nuanța pereților

Nu în ultimul rând, trebuie să iei în calcul și nuanța zugrăvelii din dormitor. Aceasta contribuie la aspectul general al camerei și influențează semnificativ atmosfera.
O culoare prea intensă va obosi ochii și nu-i va permite să te relaxezi, în timp ce o nuanță neutră va crea un design plat, de care te vei plictisi foarte repede.
Soluția ideală este să mixezi o nuanță îndrăzneață cu una mai subtilă sau să integrezi un tapet interesant pe unul dintre pereți. Vei obține un efect superb, pe care îl vei adora, fără îndoială!

În final, pe lângă aceste elemente de bază, ia în calcul și decorațiunile interioare. Lasă-ți amprenta personală în designul interior și integrează obiecte pline de amintiri, fotografii și suveniruri din vacanțele tale. În acest mod, vei reuși să ai un dormitor modern, realizat chiar pe gustul tău!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/R-w5Q-4Mqm0

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri