Chiriile în clădirile de birouri din zonele de business importante ale Capitalei au înregistrat o ușoară creștere în al doilea trimestru al acestui an, după o perioadă lungă de stagnare, prețurile fiind influențate de livrările reduse de spații noi și de creșterea inflației, sunt de părere reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit sursei citate, chiria de referință din București a crescut ușor în trimestrul al doilea ajungând la 19 euro/mp/lună în zona CBD, prima majorare după o perioadă de șase trimestre de stagnare la 18,5 euro/mp/lună. Trendul crescător s-ar putea propaga până la finalul anului și în alte subpiețe din București, cunoscute ca hub-uri importante de birouri, precum Centru și Floreasca – Barbu Văcărescu.

În ceea ce privește factorii care influențează creșterea chiriilor, livrarea de spații noi restrânge oferta, iar pe fondul unei reveniri a cererii, chiriile încep să crească.

În prezent, în București se află în construcție proiecte totalizând 134.000 metri pătrați ce urmează a fi finalizate în 2022 și 2023, nivel mult sub media livrărilor din ultimii ani, fiind rezultatul în principal al blocării PUZ-urilor, o situație complicată în care foarte puține proiecte au primit autorizație de construire în ultimele 12 luni.

One Cotroceni Park II, U-Center II sau Equilibrium II sunt printre cele mai importante proiecte care urmează să fie livrate până la finalul anului 2023.

„Dezvoltatorii de birouri din București se uită cu foarte mare atenție la ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Generale pentru că și-ar dori să investească, însă nu pot să aibă o vizibilitate clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Sunt dezvoltatori care fie dețin deja terenurile, însă nu este posibil să le autorizeze, fie vor să cumpere terenuri pentru noi investiții, dar deciziile sunt greu de luat din cauza perpetuării incertitudinii legate de PUZ-uri.

De menționat de asemenea și faptul că cei mai mulți dezvoltatori pe piața de birouri din România au ca strategie construirea de noi spații, închirierea acestora și apoi vânzarea lor, astfel că efectele încetinirii construcțiilor noi se vor resimți și pe piața investițională”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În al doilea trimestru doar o clădire de birouri a fost livrată

În al doilea trimestru din 2022 a fost livrată o singură clădire de birouri în București, respectiv a doua fază de 25.000 metri pătrați a proiectului AFI Tech Park situat în zona Centru-Vest, stocul de spații moderne de birouri din București ajungând la 3,3 milioane de metri pătrați. Această livrare a propulsat zona Centru-Vest pe primul loc în topul huburilor de birouri din Capitală, cu un stoc de 579.600 metri pătrați, detronând astfel Floreasca - Barbu Văcărescu, ce însumează 569.700 metri pătrați de spații de birouri, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Pe locul al treilea se menține zona Dimitrie-Pompeiu cu 440.700 metri pătrați de birouri, iar pe locul patru se află zona Centru cu 405.500 metri pătrați. Cele mai mici stocuri de birouri se află în continuare în Estul (51.100 metri pătrați) și în Sudul (41.800 metri pătrați) Bucureștiului.

De altfel, zona Centru-Vest a fost și cea mai căutată de către chiriași în acest an, atrăgând aproximativ un sfert din cerere, aceasta fiind urmată de zona Floreasca - Barbu Văcărescu, cu circa 21% din totalul spațiilor de birouri tranzacționate. Alte zone de interes pentru chiriași au fost CBD și Centru, în timp ce în Vest și Sud nu a fost înregistrată nicio tranzacție de închiriere.

În ceea ce privește cererea, în perioada analizată (aprilie-iunie 2022), companiile au tranzacționat 75.800 metri pătrați de spații, astfel încât totalul suprafețelor închiriate în prima jumătate a anului a crescut cu 32% față de intervalul corespunzător anului trecut, la 156.600 metri pătrați.

Cererile noi (excluzând reînnoirile/renegocierile contractelor existente) au avut o pondere consistentă în primul semestru, reprezentând 66% din totalul tranzacționat, față de 59% în primul semetru din 2021, având un efect pozitiv asupra ratei de neocupare care s-a redus la 14,9%, în condițiile în care clădirile de clasa A sunt neocupate în proporție de 12,6%, iar în cele de clasa B un procent de 22,7% din spații sunt goale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri