Companiile au continuat să închirieze birouri de clasă superioară A pentru angajații lor, alegând centrele universitare București, Timișoara, Iași, Cluj Napoca, Brașov și Sibiu, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Potrivit sursei citate, în București, cererea de birouri a fost de cinci ori mai mare decât cererea cumulată în cele cinci mari orașe, unde s-au realizat cele mai multe tranzacții.

În prima jumătate a anului, cele mai multe spații de birouri de clasă A s-au închiriat în București, un volum total de 121.058 mp închirieri noi și 165.362 mp, dacă includem și renegocierile. În restul țării, s-au închiriat spații moderne de birouri cu o suprafață totală de 27.993 mp închirieri noi și 33.993 mp, cu tot cu renegocieri. Primele trei mari orașe din provincie, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca au cumulat 98% din cerere.

Profilul cererii de birouri din celelalte mari orașe este diferit, comparativ cu cel din București. Dacă în București a scăzut ponderea companiilor din domeniul IT&C în rândul chiriașilor noi, la circa o treime din cererea totală, în restul țării ponderea companiilor de IT&C este mult mai mare, de 83%.

Acest lucru creează efervescență pe piețele locale, companiile din IT&C fiind mai preocupate să asigure condiții cât mai bune la birou pentru a-și atrage angajații. Cererea companiilor din IT&C se îndreaptă astfel cu precădere către clădiri noi, moderne, cu numeroase facilități“, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory Fortim Trusted Advisors.

În București, gradul de neocupare la spațiile de birouri de clasă A este de 13,18%, în scădere față de începutul anului.

Timișoara, campioana provinciei

În topul orașelor primare, conduce Timișoara, ca volum de spații de birouri închiriate în acest an, cu un total de 19.251 mp. Printre companiile care au ales spații noi se află Amazon, Access Group, Canon și Toluna, iar Atos a prelungit un contract de închiriere în spațiul existent.

Ritmul cererii se corelează mult mai rapid cu ritmul livrărilor de spații noi de clasă A din orașele primare și secundare. Clădirile noi de birouri, în proiecte mixte, cu spații comerciale la parter sau în proximitate sunt ca un magnet pentru companii, mai ales pentru cele din domeniul IT&C.

În 2022, Timișoara a atras 57% din cererea de spații noi de birouri din orașele primare și secundare, mai multe companii alegând să pre-închirieze spații într-un turn de birouri cu 17 etaje, UBC 0, ce are o suprafață totală de 32.000 mp și care se va da în folosință în acest an. UBC 0 face parte din proiectul Iulius Town Timișoara.

Pe locul doi în topul orașelor se află centrul universitar Iași, cu un procent de 31% din totalul spațiilor de birouri închiriate în primele șase luni, în afara Capitalei. Printre companiile mari care au ales acest oraș se numără Microsoft, AMD și Visma. Toți acești viitori chiriași au semnat contracte de pre-închiriere pentru birouri în proiectul Palas Campus, care va fi dat în folosință anul viitor.

Pe locul trei în top, în acest an, se situează municipiul Cluj-Napoca, care a atras chiriași de birouri precum BERD, Vodafone și Planet Group Internațional. Cluj-Napoca a fost lider anul trecut, în topul închirierilor de spații de birouri de clasă A, datorită faptului că oferta de clădiri noi cu spații mari disponibile a fost mult mai variată în 2021, fiind recent livrate clădirile Hexagon Offices și Record Park. În acest moment, gradul de neocupare a birourilor din Cluj-Napoca este printre cele mai mici din țară, de 8,9%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri