După ce începuse anul 2022 în forță, în ultimele luni piața rezidențială a început să dea semne de ezitare, cu un ritm de creștere al prețurilor mult mai temperat, cu semne că volumul tranzacțiilor va scădea în a doua parte a anului, dar și cu o diferență mult mai mare între prețurile de listare și cele de tranzacționare.

Wall-Street.ro a stat de vorbă cu Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare, despre ce am putea vedea a doua parte a acestui an pe piața rezidențială, iar acesta ne-a spus că evoluția din ultimele luni este un indicator pentru o creștere mai temperată a prețurilor în a doua jumătate a anului și o scădere a numărului de tranzacții.

E ca la jocul cu două echipe care trag aceeași sfoară în direcții opuse – de la cele care temperează avântul pentru achiziții imobiliare, precum creșterea consecutivă a dobânzilor la credite și a inflației care afectează puterea de cumpărare, în contextul general instabil, până la cele care conduc la mărirea prețurilor în continuare – gradul încă foarte bun de accesibilitate a locuințelor, nevoia locativă neacoperită și presiunile cu care se confruntă dezvoltatorii – costuri în creștere și proiecte blocate”, ne-a explicat Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare.

Potrivit acestuia, la nivel național, anul 2022 a debutat cu creșteri ale prețurilor la apartamente, urmând linia ascendentă trasată de 2021. După ce ianuarie, februarie și chiar martie au continuat în ritmul de creștere prevăzut, luna aprilie a fost prima cu o creștere mai modestă. Luna mai a adus înapoi trendul ascendent anterior, dar curba de creștere a încetinit mai evident în lunile iunie și iulie.

Uitându-ne la evoluția prețurilor din iulie 2021 până în 2022, remarcăm cele mai mari creșteri de preț la apartamentele din Cluj-Napoca (+20%), Sibiu (+17%) și Iași (+15%), iar cele mai mici la Timișoara (+6%), București și Constanța (+8%).

Privind însă doar spre ultimele două luni, iulie 2022 versus iunie 2022, identificăm prețuri în scădere, deocamdată foarte timid, de până într-un procent, la apartamentele vechi din București, Craiova și Oradea”, ne-a mai indicat Răzvan Voicu.

Diferența dintre prețurile solicitate și de tranzacționare este mult mai mare în 2022

Potrivit reprezentantului Storia.ro, un aspect important este acela al diferenței dintre prețurile solicitate de vânzători și cele de tranzacționare. Compania poate analiza mai bine piața, comparând prețurile de listare, din platforma de anunțuri, cu cele de tranzacționare, din baza de date a brokerului de credite KIWI Finance, parte a grupului OLX România.

Dacă ne uităm la prețurile de tranzacționare finale, din datele KIWI Finance, remarcăm că, totuși, creșterile sunt mai temperate, iar distanța dintre cele două puncte de referință evoluează.

Dacă în 2021 diferența dintre prețurile medii cerute și cele oferite era de 3%, în ultimele luni acest ecart a sărit deja de 10% sau chiar 15% în anumite cazuri”, ne-a explicat Răzvan Voicu.

Răzvan Voicu - Storia.roRăzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare - (sursa foto: Wall-Street.ro)

Cu alte cuvinte, marja de negociere este de 3-5 ori mai mare în acest moment decât era în urmă cu un an, semn că vânzătorii nu pot ține de prețurile solicitate.

Din ce ne spune reprezentantul Storia.ro, cererea încă este una consistentă, iar prețurile ar putea să mai crească puțin, dar înțelegem și că această creștere ar putea fi anulată la negociere.

Citește și: Storia.ro: Ne așteptăm la corecții ale prețurilor locuințelor pe termen scurt, dar pe termen lung este loc de creștere

Tranzacțiile vor scădea în a doua parte a anului

În ceea ce privește numărul tranzacțiilor, managerul de la Storia.ro ne spune că 2021 a fost unul record, datele ANCPI arătând că anul trecut s-a încheiat cu un număr de tranzacții de unități individuale cu 49% mai mare decât în 2020, care la rândul său fusese cu 8% peste 2019, dar în 2022, evoluția din ultimele luni indică o evoluție descendentă pentru a doua parte a anului.

„Dacă ne uităm la nivel trimestrial, remarcăm că 2022 este peste 2021. Însă privind mai atent la evoluția lunară, vedem că nu e o creștere liniară. Anul acesta a debutat bine - lunile februarie și martie au fost cu 12%, respectiv 8% peste cele echivalente lor din 2021. Aprilie a adus o scădere (-8% YoY), iar luna mai a revenit cu o creștere (+18% YoY).

Iunie și iulie au fost însă amândouă sub nivelul atins în 2021, ceea ce ne indică posibilitatea unei scăderi a numărului de tranzacții în a doua parte a anului. Când tragem linie la final de 2022, ne așteptăm să ajungem la un număr total de tranzacții sub cel din 2021 cu aproximativ 10-15%, dar peste cel din 2020”, ne-a mai spus Răzvan Voicu.

Care sunt cele mai căutate tipuri de apartamente

Din căutările utilizatorilor Storia.ro reiese că cele mai dorite locuințe sunt apartamentele de 3 camere (28,3% din căutări), urmate de cele de 2 camere (27,1%). Podiumul se încheie cu case, căutate de 19,5% dintre utilizatorii noștri.

„Analizând însă ofertele publicate de vânzători, vedem că apartamentele de 3 camere sunt abia pe locul 3, reprezentând doar 22,4% din totalul proprietăților disponibile la vânzare. Cele mai multe anunțuri publicate vizează apartamentele de 2 camere (36%) și casele (25,7%).

Ce se întâmplă atunci când cererea nu întâlnește oferta? Vedem uitându-ne la tranzacțiile efective cu ajutorul datelor KIWI Finance. Apartamentele de 2 camere ajung să ocupe primul loc în tranzacții, cu o pondere de 34%, urmate de case – 29% din tranzacții. Apartamentele de 3 camere (26%), pe primul loc în topul căutărilor, se situează abia pe locul al treilea în topul tranzacțiilor, semn că oferta nu este îndestulătoare în această categorie”, ne-a mai spus Răzvan Voicu.

Care sunt orașele cele mai dinamice pe piața locuințelor

Datele Storia.ro arată că orașele câștigătoare din punct de vedere al tranzacțiilor sunt cele care vor menține un indice de accesibilitate foarte bun și care vor putea livra multe apartamente noi, astfel încât cererea să întâlnească oferta.

Analizând tot datele ANCPI, vedem că din 2019 până acum, cel mai mare avans a fost luat de Constanța, care a avut de 1,5 ori mai multe tranzacții medii lunare în 2022 față de 2019.

„E o situație interesantă aici. Deși Constanța are unul dintre cei mai «fierbinți» indici de accesibilitate, e unul dintre orașele în care se fac investiții imobiliare din partea celor care nu locuiesc acolo și au o putere de cumpărare mai mare decât populația”, este de părere general managerul de la Storia.ro și OLX Imobiliare.

Urmează, din punct de vedere al evoluției, Iașiul și Timișoara. Din 2021, Timișoara a luat locul Clujului pe podiumul tranzacțiilor, iar tendința se menține în 2022, fiind unul dintre orașele cu un indice excelent de accesibilitate.

Cele mai efervescente orașe în ce privește numărul de case și apartamente vândute sunt și ne așteptăm să rămână până la finalul anului Bucureștiul, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașovul, Constanța și Iașiul”, ne-a mai spus Răzvan Voicu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri