Piața imobiliară din România are nevoie de o viziune clară din partea dezvoltatorilor și autorităților, de o colaborare între cele două părți, dar și de „nebuni” care să creadă în proiectele respective chiar și atunci când alții spun că astfel de proiecte nu funcționează în țara noastră, este de părere CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Nhood România, Tatian Diaconu.

Prezent la conferința Urban re:Fresh 2022, organizată de wall-street.ro, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar care deține proiectul Coresi din Brașov, unul dintre cele mai cunoscut proiecte de regenerare urbană din România, consideră că o problemă a pieței imobiliare autohtone este lipsa unui dialog constructiv, alimentat de diferențele de opinie dintre dezvoltatori și autorități.

„Suntem într-o dinamică a societății românești în care ne place conflictul, ne place să ne batem, să ne războim. Există o dorință în permanență de a ne opune. Primul pas prin care putem să construim mai bine ar fi să încetăm să ne mai batem. Când vorbim de dezvoltare urbană, situațiile sunt extrem de complexe.", a declarat Tatian Diaconu.

Prezent la eveniment, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei, a spus că autoritățile nu pot ține pasul cu dezvoltările imobiliare, care suprasolicită infrastructura publică, de la drumuri, până la spitale, școli, parcuri și așa mai departe. Potrivit lui, dezvoltatorii ar trebui să nu se mai gândească doar la profit.

CEO-ul Nhood România a spus că este de acord cu ideea ca dezvoltatorii să investească în utilități publice, dar acestea să fie realizate în concordanță cu necesitățile comunităților.

„Poate că din profitul nostru o parte ar trebuie să meargă și la nevoile comunității. Și eu sunt de acord că trebuie să existe o participare dinspre mediul privat, dar trebuie văzut și cât poate renunța un dezvoltator la partea de profit, pentru că, pe zona aceasta de rezidențial, profitul se învârte între 20 și 40%. Poate că 40% este mult, iar un 5% ar trebui să meargă către cele necesare comunității.

E o dezbatere: cine să facă o școala, cine să facă o grădiniță, dar nu apare o dezbatere asupra nevoii de a face o școală. Dacă decidem toți că trebuie 10 școli în Sectorul 6, ne punem la aceeași masă și discutăm cum le facem. Dar este o dezbatere întreagă, în care plimbatul pisicii de la unul la altul nu va produce rezultate, din păcate pentru alți 30 de ani”, a declarat Tatian Diaconu

Tatian Diaconu - CEO Nhood și Ciprian Ciucu

Tatian Diaconu, CEO Nhood (stânga) și Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, la conferința Urban re:Fresh 2022 - Sursa foto: wall-street.ro / Ovidiu Udrescu

Fiecare proiect, fiecare oraș are nevoie de un „nebun”

CEO-ul dezvoltatorului imobiliar spune că este nevoie și de o viziune clară asupra proiectelor imobiliare de mari dimensiuni, deoarece acestea nasc mereu nemulțumiri, dar că sunt exemple de proiecte de calitate, care au funcționat și din care putem învăța care sunt ingredientele esențiale.

„Sunt ansambluri rezidențiale de calitate unde s-a făcut urbanizare, în care s-au făcut clinici medicale, unde s-au făcut școli, grădinițe. Poate că nu o să vă vină să credeți, pentru că, de regulă, noi spunem hai să mergem cum e în Germania. Haideți să le vizităm, să ne așezăm la o bere după și să ne punem întrebarea de ce s-a putut acolo. Și sunt destule exemple. Avem exemple bune la Iași, la Cluj, la Oradea, Brașov sau la Reșița. Și ar trebui să le analizăm pentru a vedea care sunt ingredientele~, adaugă acesta.

Potrivit acestuia, în fiecare dintre exemplele în care proiectele de dezvoltare de anvergură au funcționat putem găsi 5-6 ingrediente care au existat de fiecare dată.

„O să vă dau doar câteva exemple într-o ordine aleatorie. De cele mai multe ori când au existat astfel de proiecte, a existat o viziune clară, fie a dezvoltatorului, fie a primăriei, fie a ambilor. Apoi, a existat o colaborare și o comunicare foarte bună. Dezvoltatorul a venit și a spus că face 5.000 de apartamente. Culmea, primăria l-a și aplaudat pentru că a venit să investească în acel oraș, dar primăria a venit și a spus că vrea și stradă, școală, spații verzi. Nu vrem neapărat să le faci tu (dezvoltatorul - n.r.), dar hai să le punem măcar în masterplan”, ne-a mai spus Tatian Diaconu.

Un alt ingredient important subliniat de reprezentantul dezvoltatorului este curajul.

Să știți că trebuie foarte mult curaj. Trebuie curaj de la investitor, de la proiectant, chiar și de la primar. De ce? Pentru că dezvoltările mari au creat mereu niște animozități.

De câte ori ați auzit de un proiect în care toată lumea a fost mulțumită? Sigur apare cineva care este nemulțumit, fie pentru că melcii au fost mutați de la locul lor, fie pentru că frunzele nu mai sunt bătute de vânt pe direcția nord-vest. Curaj înseamnă să ai și expertiză, să ai curaj politic asumându-ți că unii nu te mai votează etc.

Iar ultimul ingredient important pe care doresc să-l menționez este acela că fiecare proiect bun, fiecare oraș are nevoie de un nebun. Este nevoie de unul care să creadă că se poate când alții spun că nu se poate în România. Slavă Domnului. Avem și astfel de oameni”, a mai spus Tatian Diaconu.

Potrivit lui, o problemă legată de relația dintre dezvoltatori și autorități în ceea ce privește tipul dezvoltărilor și a modului în care trebuie dezvoltate anumite proiecte este aceea că, de multe ori, viziunea integrată nu există.

„Eu asta mi-aș dori din discuția cu un primar sau arhitect-șef: să îmi explice care e viziunea pentru oraș. Cu cât vom avea mai mulți oameni deschiși, dar mai ales specializați, care să ne ajute să ne proiectăm în viitor, cu cât vom face apel mai mult la sociologi, antropologi, etnografi, cu atât vom avea proiecte mai bune. Dacă doar facem cărămidă peste cărămidă, nu suntem dezvoltatori, suntem constructori”, a subliniat Tatian Diaconu.

Conferința Urban re:Fresh – este organizată de echipa wall-street.ro, cu sprijinul partenerilor de la Vastint, One United Properties și Hagag Development Europe și susținut de Mobexpert, Pop Cola, Autonom și Florăria cu Povești.

Sursa foto: Wall-Street.ro / Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri