Luna octombrie a adus o nouă creștere a chiriilor în marile orașe din țară, apartamentele cu trei camere consemnând cele mai mari creșteri față de luna octombrie a anului trecut, ajungând la cifre record în Bcuurești, Cluj-Napoca sau Brașov, potrivit unei analize realizate de portalul Storia.ro.

În București, chiria media a crescut cu 13%

În București, ecartul dintre prețurile medii de închiriere din luna octombrie 2021 și cele din luna octombrie 2022 a crescut până la 13%, iar cel mai mare avans a fost înregistrat în categoria apartamentelor cu 2 camere (+15% YoY). În octombrie 2022, prețul mediu de închiriere în București variază de la 300 euro/lună pentru garsoniere, euro/lună pentru apartamentele de 2 camere și 550 euro/lună pentru cele de 3 camere.

Chirii Bucuresti

Apartamentele cu 3 camere din Cluj-Napoca, la o chirie medie de 650 de euro lunar

În Cluj-Napoca prețurile medii la închiriere au crescut față de luna septembrie cu 8 procente la apartamentele de 3 camere și cu 7 procente la garsoniere. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, avansul mediu al prețurilor chiriilor e de 19%, cel mai mare fiind la apartamente de 3 camere - aici, chiria medie e cu 130 de euro mai mare în octombrie 2022 față de octombrie 2021.

Chirii Cluj

Constanța, cea mai mai creștere a chiriei medii în 2022

La Constanța, apartamentele cu 2 camere au un cost de închiriere cu 14% mai mare în octombrie față de septembrie, în timp ce chiriile la apartamentele cu 3 camere stagnează, iar cele la garsoniere cresc cu 1%. Raportat la anul trecut, prețul chiriilor a crescut în medie cu 28%.

Chirii Constanța

La poalele Tâmpei, apartamentele cu 3 camere s-au scumpit cu 22% în ultimul an

La Brașov, chiriile apartamentelor cu 2 camere au înregistrat un avans de 5% în octombrie față de septembrie, în timp ce chiriile la apartamentele cu 1 și 3 camere au stagnat. Raportat la luna octombrie a anului trecut, prețul chiriilor a crescut în medie cu 16%, cea mai mare creștere având-o apartamentele de 3 camere (+22%). În prezent, brașovenii plătesc în medie cu 100 de euro mai mult pentru închirierea unui apartament de 3 camere comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Chirii Brasov
În Iași, chiriile pentru garsoniere și 3 camere au crescut cel mai mult

Prețul de închiriere continuă să crească ușor în luna octombrie la apartamentele din Iași, unde remarcăm un avans mediu de 3%. Cele mai mari creșteri sunt înregistrate la garsoniere și apartamentele de 3 camere, unde chiria e cu 4% mai mare în octombrie față de luna septembrie, ajungând la o medie de 400 euro/lună în cazul apartamentelor cu 2 camere și 260 euro/lună în cazul garsonierelor.

În ultimul an, cea mai mare creștere a fost înregistrată la apartamentele de 3 camere, care se închiriază la un preț cu 25% mai mare (400 euroîn Oct ’21 vs 500 euro în Oct ’22).

Chirii Iasi

450 de euro/lună, un apartament de 3 camere în Sibiu

Remarcăm creșteri mai temperate ale chiriilor în Sibiu, respectiv +2% în octombrie față de luna septembrie. Garsonierele au ajuns la 230 euro/lună (+15% față de anul trecut în octombrie), apartamentele de 2 camere la 320 euro/lună (+14% YoY), iar apartamentele de 3 camere se închiriază în medie cu 450 euro/lună (+22% YoY).

Scumpiri ale chiriilor pentru garsoniere în Timișoara

La Timișoara, chiriile la garsoniere și la apartamentele de 2 si 3 camere stagnează în luna octombrie 2022, dar raportat la anul trecut, prețul chiriilor a înregistrat un avans mediu de 13%, cea mai mare creștere având-o garsonierele (+15%).

În Oradea, chiriile au fost în scădere

La Oradea remarcăm o scădere a chiriilor la garsoniere (-11% MoM și -6% YoY), în timp ce apartamentele cu 3 camere sunt mai ieftine cu 6% în luna octombrie față de luna septembrie, revenind la valoarea înregistrată în octombrie 2021. În ultimele 4 luni, chiriile apartamentelor de 2 camere au înregistrat o stagnare, rămânând la prețul de 300 euro/lună. Totodată, prețul mediu pentru chiriile apartamentelor cu 2 camere a crescut de la 260 euro în octombrie 2021 la 300 euro în octombrie 2022 (+15%).

Chirii Oradea

Creșteri temperate în Craiova

Remarcăm creșteri temperate ale chiriilor în Craiova, respectiv de 2% în octombrie față de luna septembrie. Garsonierele au ajuns la 230 euro/lună (+15% față de anul trecut în octombrie), apartamentele de 2 camere s-au stabilizat în jurul sumei lunare de 305 euro (+9% YoY), iar apartamentele de 3 camere se închiriază în medie cu 400 euro/lună (+14% YoY).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri