La nivelul întregii țări, în ultimele trei luni, companiile au închiriat birouri moderne cu o suprafață totală de 108.747 mp, atât birouri noi, cât și prelungiri de contracte, în creștere cu 9% față de trimestrul similar din 2021, conform unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors.

Meritul acestei creșteri la nivelul României nu îi revine însă Bucureștiului, unde a scăzut cererea de birouri noi, ci marilor orașe precum Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.

La nivelul țării, orașele mari au o pondere din ce în ce mai mare în totalul închirierilor de birouri, în defavoarea Capitalei. În București s-au închiriat, pre-închiriat și prelungit contracte pentru o suprafață totală de birouri de circa 75.700 mp, în timp ce în Iași de 11.355 mp, în Cluj-Napoca de 9.293 mp și în Timișoara de 6.415 mp.

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară, regionalizarea pieței de birouri va rămâne o constantă a următorilor ani, așa cum s-a întâmplat cu dezvoltarea mai multor poli de business în București. În timp, a crescut numărul lor și zonele de business au acoperit o mai mare arie a orașului, reducând din presiunea de pe infrastructura de transport și creând o diversitate a ofertei.

„În același mod, segmentele de office din orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara se dezvoltă, însă mai prudent. Investitorii trec de la o etapă a alta a proiectelor doar după ce se asigură că există o cerere curentă.

Până acum, piețele regionale au atras din ce în ce mai multe companii mari, multinaționale, care au văzut o oportunitate în forța de muncă bine pregătită în universitățile regionale și care acum se extind cu ușurință de la un oraș la altul, în funcție de disponibilitatea spațiilor de birouri de calitate“, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

(Sursa: Fortim TA)

Cea mai mare tranzacție în afara Bucureștiului a fost realizată la Iași, unde compania Preh România a pre-închiriat o suprafață de 4.500 mp birouri, într-o clădire aflată încă în lucru, în proiectul Palas Campus.

Printre chiriașii mari de birouri care au ales un alt oraș, în afara Bucureștiului, se mai numără Accenture (în Cluj-Napoca), Linde Global Services, Hella (în Iași), Tech Mahindra (în Timișoara), Expleo (Iași).

Au urmat acest plan de a se extinde în mai multe orașe din România companii precum Accenture, Hella, Expleo, Cognizant, Preh România.

În trimestrul trei din 2022, Accenture a închiriat un spațiu de birouri în clădirea Hexagon Offices, din Cluj-Napoca, Linde Global Services a pre-închiriat în clădirea UBC 0, din proiectul Iulius Town Timișoara, iar Preh România, Hella și Expleo au pre-închiriat în proiectul Palas Campus.

“Clădirile noi de birouri din orașele primare și secundare Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova au aceleași standarde de calitate superioară A și aceleași tipuri de facilități pentru angajați (zone de retail, servicii, spații comune pentru socializare, certificări verzi), precum cele din București.

În plus, în orașele primare și secundare, sunt în dezvoltare și alte proiecte Premium de birouri, care vor asigura livrări constante de birouri noi, în următorii doi - trei ani” a declarat și Bogdan Cange, Managing Partner – Business Development, al Fortim T.A., membră a Alianței BNP Paribas Real Estate.

Urmează o scădere semnificativă a ofertei de birouri în următorii ani

Potrivit celor de la Fortim T.A., în următorii ani, oferta de spații de birouri din Capitală va scădea constant, iar în 2025 s-ar putea apropia de recordul minim de livrări atins în 2012.

„În București, în acest an s-a redus drastic nivelul livrărilor, ceea ce a dus și la o espectativă a companiilor. Și în următorii ani, ritmul livrărilor va scădea însă, dacă luăm în calcul proiectele anunțate de dezvoltatori și aflate în construcție de dezvoltatori perioada 2023-2025“,

(Sursa: Fortim TA)

Potrivit companiei de consultanță imobiliară, de la începutul anului și până acum, 30% din totalul tranzacțiilor din București au reprezentat-o renegocierile, cu o suprafață totală de 72.522 mp.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri