Agenții imobiliari, dar și potențialii cumpărători se așteaptă la o scădere a prețurilor locuințelor în acest an, aceștia din urmă fiind însă mult mai „optimiști” în ceea ce privește reducerile, în comparație cu oamenii din agenții, se arată în cel mai recent sondaj realizat de către platforma de anunțuri imobiliare Storia.ro și de OLX Imobiliare.

Potrivit sursei citate, circa 58% dintre agenții imobiliari, cât și 59% dintre cumpărători se așteaptă ca anul imobiliar 2023 să aducă scăderi de prețuri în categoria locuințelor de vânzare, în timp ce la capitolul locuințelor de închiriat ambele categorii prevăd ușoare creșteri – 25% dintre cumpărători și 51% dintre agenții imobiliari.

La capitolul evoluției dobânzilor la creditele ipotecare din 2023, agenții imobiliari par mai optimiști decât respondenții privați (proprietari, cumpărători și chiriași).

Deși ambele categorii se așteaptă, în primul rând, la creșteri ușoare, sunt menționate și creșteri majore, așteptate de 21% dintre respondenții privați versus 14% dintre agenții imobiliari. Așadar, 52% dintre agenți se așteaptă ca dobânzile să crească, 29% se așteaptă să scadă ușor sau semnificativ și 16% să stagneze, în timp ce utilizatorii platformelor anticipează în proporție de 46% creșteri, scăderi (27%) și stagnări 11%.

Evoluția prețurilor locuințelor de vânzare și de închiriat

Întrebați cum se așteaptă să evolueze prețurile locuințelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro și OLX se așteaptă ca prețurile să scadă semnificativ (35%), ușor (24%) sau să stagneze (14%), în timp ce respondenții din agenții imobiliare se așteaptă în mai mare măsură ca prețurile să scadă ușor (42%) sau să stagneze (26%), și în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%).

Așadar, ambele categorii se așteaptă la scăderi, dar respondenții privați preconizează scăderi mai mari comparativ cu agenții imobiliari. Majoritatea agenților așteaptă scăderi ușoare de prețuri, în timp ce majoritatea cumpărătorilor așteaptă scăderi majore.

În privința așteptărilor legate de evoluția prețului chiriilor la apartamente în 2023, tendința utilizatorilor privați și a agenților imobiliari este de a prevedea creșteri ușoare – opțiune aleasă de 51% dintre agenți și de 25% dintre utilizatorii privați.

Așteptări diferite s-au înregistrat la capitolul scăderilor întrucât doar 9% dintre profesioniști anticipează scăderi, comparativ cu 31% dintre respondenții privați. Totodată, atât agenții (31%), cât și utilizatorii privați (21%) se așteaptă ca prețurile să stagneze în 2023.

Topul activităților imobiliare pe care le au în plan utilizatorii Storia.ro și OLX pentru 2023

Întrebați ce activități imobiliare au în plan pentru 2023, cumpărătorii și chiriașii spun că își mențin interesul pentru urmărirea anunțurilor imobiliare (70%) și dorința de a programa vizionări atunci când vor găsi proprietăți de interes (47%).

De asemenea, 30% dintre aceștia doresc să fie informați în legătură cu știrile din domeniul imobiliar, iar 26% plănuiesc să ceară opinia unui specialist despre opțiunile de creditare disponibile (bancă sau broker).

Sondajul a fost realizat de Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză. Chestionarul a fost publicat pe Storia.ro și OLX, în perioada 21 decembrie 2022 – 09 ianuarie 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1001 respondenți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri