Cei mai mulți reprezentanți din agențiile imobiliare anticipează o scădere a prețurilor locuințelor, atât pentru apartamente, cât și pentru case, cei mai mulți anticipând o ieftinire de până în 10%, se arată într-un sondaj realizat de rețeaua de agenții imobiliare RE/MAX.

Studiul efectuat în rândul a 225 de specialiști în zona imobiliară, majoritatea agenți imobiliari sau directori de agenții, arată că 26% dintre respondenți se așteaptă ca prețurile pentru apartamente să stagneze, iar 29% prevăd o scumpire, dar 45% anticipează mai degrabă o scădere a prețurilor.

Dintre totalul respondenților, 28% consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, iar 17% chiar mai mari de 10%. De cealaltă parte, 23% spun că vor crește cu până la 10%, iar 6% văd scumpiri chiar mai mari de 10%.

În ceea ce privește prețurile caselor, 29% dintre specialiști spun că vor stagna, 31% preconizează scumpiri, dar 40% mizează pe ieftiniri. Din total, 24% anticipează scăderi de până în 10%, iar 16% chiar mai mari de 10%. În schimb alți 24% văd o scumpire de până în 10%, iar 7% consideră că va fi o scumpire mai mare de 10% la case.

Referitor la prețurile chiriilor rezidențiale, dacă anul trecut majoritatea respondenților (52%) au prevăzut o stagnare a prețurilor din cauza funcționării în online a marilor centre universitare, pentru anul acesta majoritatea experților în imobiliare prevăd creșteri de prețuri. Cca. 43% dintre respondenți preconizează o evoluție de până la 10% a prețurilor chiriilor.

În rețeaua RE/MAX, prețul de tranzacționare este la 96% din cel de listare

Prețul de listare al fiecărei proprietăți este, în general, influențat de o serie de factori, de la așteptările clientului care vinde/închiriază, prețurile medii din piață, până la zona și caracteristicile proprietății. Prețul de tranzacționare este cel obținut în final, ce depinde de negocierile dintre vânzător și cumpărător (sau intermediate de agent).

Cu cât este mai mică diferența, cu atât este vânzarea mai reușită, deoarece așteptările vânzătorului s-au întâlnit cu cele al cumpărătorului, iar agentul a stabilit prețul potrivit și a identificat clienții compatibili, aducând în același punct cererea și oferta. Potrivit studiului, cei mai mulți respondenți au înregistrat în 2022 o diferență de sub 5% între prețul de tranzacționare și cel de listare. În rețeaua RE/MAX, prețul de tranzacționare este la 96% din cel de listare la proprietățile în exclusivitate.

Cei mai mulți cumpărători plătesc vin cu banii cash

Potrivit specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, 61% dintre persoanele care au achiziționat locuințe în 2022 au folosit fonduri proprii. Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăți cu un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente față de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor.

În ceea ce ține de tipul proprietăților, 53% dintre tranzacțiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere și 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăți. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menține, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraș și case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuinețele în oraș, majoritatea tranzacțiilor fiind în mediul urban.

Majoritatea proprietăților sunt cumpărate între 1 și 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aștepte, să cerceteze piața și să observe eventualele fluctuații de preț. La polurile opuse, proprietățile extrem de bune se vând în mai puțin de o lună, iar cele care nu au un preț corect, pot aștepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate. Media de tranzacționare a proprietăților rezidențiale în rețeaua RE/MAX este de 67 de zile.

Românii au contractat credite ipotecare în valoare de 4 miliarde de euro

Specialiștii de la KIWI Finance s-au alăturat demersului RE/MAX România și au efectuat o analiză proprie asupra evoluției cererii și ofertei imobiliare din 2022. Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au contractat cca. 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aprox. 4 mld. Euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacții efectuate. Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 și cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanțările creditelor cu dobânzi fixe.

Numărul tranzacțiilor naționale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare și-a ponderat ritmul de creștere, deși este în continuare mai mare decât oferta. Conform indicelui Kiwi, Bucureștiul se situează pe locul 2 în clasamentul capitalelor europene la accesibilitatea locuințelor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri