Cetățenii din Ucraina care doresc să achiziționeze un apartament în România pot încheia un contract de vânzare-cumpărare în acest scop doar în anumite condiții. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept imobiliar și construcții în România care să asiste cetățenii ucraineni în demersurile juridice pentru dobândirea dreptului de proprietate privată în România și care să ofere consultanță în legătură cu condițiile impuse de Legea nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată în România pentru cetățenii non-UE.

Cumpărarea unui imobil în România, rezidențial sau nerezidențial, cum ar fi un apartament, o casă, clădire de birouri sau hală industrială poate fi realizată de cetățeni români, cetățeni ce aparțin statelor membre UE, precum și cetățenii non-UE.

Conform reglementărilor din Legea nr. 312/2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată în România asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine, cetăţeanul unui stat membru nerezident în România, apatridul nerezident în România cu domiciliul într-un stat membru, precum şi persoana juridică nerezidentă, constituită în conformitate cu legislaţia unui stat membru, pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru reşedinţe secundare, respectiv sedii secundare.

În plus, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 312/2005, cetățeanul străin, apatridul și persoana juridică aparținând unui stat terț pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor în condițiile reglementate prin tratate internaționale, pe bază de reciprocitate.

Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă servicii juridice cu ajutorul avocaților specializați în drept imobiliar și construcții în România care pot asista cetățenii din Ucraina cu pregătirea unui raport de due-dilligence imobiliar care să cuprindă informații referitoare la caracteristicile imobilului, situația juridică a imobilului, eventualele riscuri și impedimente legale la cumpărare, precum și redactarea de antecontracte sau contracte de vânzare-cumpărare, oferind totodată și asistență juridică și reprezentare în procesul de negociere în vederea încheierii de contractului de vânzare-cumpărare pentru un apartament în România.

Citeste si:
Cum poate înceta un contract individual de muncă?
Cum poate înceta un contract...

Având în vedere faptul că Ucraina nu a încheiat un tratat internațional cu România, cetățenii ucraineni care doresc să încheie un contract de vânzare cumpărare apartament în România pot, în anumite condiții, dobândi dreptul de proprietate privată în România al unui apartament prin constituirea unui drept de superficie asupra terenului pe care se află acesta. Cu toate acestea, fiecare situație trebuie analizată în parte și nu se poate propune o soluție general valabilă pentru toți cetățenii non-UE, fie că este vorba despre constituirea unui drept de superficie sau de o altă modalitate prin care se urmărește dobândirea dreptului de proprietate privată în România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri