În multe cazuri, facturile remise de către furnizorii de electricitate și gaze naturale au devenit un subiect tot mai des întâlnit în reclamațiile transmise Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) .

Din datele publicate de instituție, în 2022 au fost recepționate peste 39.000 de reclamații privind energia electrică și gazele, iar cele mai multe au fost legate de facturi.

Din cele peste 39.000 de sesizări, 14.940 au vizat probleme legate de facturile de energie electrică și 9.544 au fost legate de facturile de gaze. Pe locul 2 în topul problemelor reclamate sunt cele legate de contractarea energiei pe piața concurențială, conform anunțului ANRE.

Încă din prima lună de iarnă am auzit cu toții de la rude și prieteni, colegi de muncă sau cunoștințe, că facturile au fost simțitor mai mari. Pe lângă scumpirile care au venit în contextul geopolitic și inflaționist actual, au mai fost și problemele legate de trecerea la piața concurențială. Subiect pe care majoritatea românilor au arătat statul cu degetul, ca vinovat principal.

Cum problema facturilor a devenit una și mai mare pentru români decât era înainte, au apărut destui specialiști, cu sfaturi utile, despre cum să-ți pregătești casa pentru sezonul rece, despre cum să-ți construiești o casă pasivă. Pe piață au început să apară la vânzare și case pasive, gata făcute, care-ți pot aduce economii considerabile la facturi. Dezvoltatorii imobiliari se laudă că pot veni cu soluții prin care încălzirea să devină un cost neglijabil, aproape de zero.

(Sursa foto: Shutterstock)

Ce se întâmplă cu programul Casa Verde 2023

Dar adevărul e că atât soluțiile și locuințele propuse nu sunt ieftine, iar dacă nu ai suficiente resurse financiare, toate sfaturile și toate topurile cu locuințe care-ți aduc reduceri semnificative ale facturilor devin inutile.

O sursă viabilă de finanțare a proiectelor individuale de eficientizare a consumului de energie ar putea fi pentru mulți români finanțarea prin programele derulate AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), inclusiv Casa Verde.

Programele Casa Verde din 2023 încă sunt puse la punct de către guvern, dar premierul Nicolae Ciucă a anunțat la finele lunii ianuarie 2023 că Programul Casa Verde pentru fotovoltaice ar urma să fie lansat în luna martie.

Primul ministru a anunțat că sunt 3 miliarde de lei în bugetul Guvernului pentru acest program, unul prin care circa 150.000 de gospodării ar putea beneficia de finanțare pentru achiziția de panouri solare, dacă românii vor depune cereri de finanțare până la epuizarea tuturor fondurilor alocate.

În anii anteriori, programele de tip Casa Verde au fost accesate de români. În prima rundă a programului Casa Verde, lansată în 2019 au fost depuse peste 27.000 de cereri, iar dintre acestea au fost aprobate circa 15.000. În runda din 2022, se strânseseră 43.000 de dosare depuse încă din 2021, iar dintre acestea 39.000 au și fost aprobate.

Așadar, în 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi unul mult mai generos, dacă premierul estimează că sunt fonduri pentru 150.000 de gospodării.

(Sursa foto: Pexels)

Pentru ce primești finanțare prin Casa Verde

Statul nu va finanța achiziția de case verzi gata făcute prin acest program, deoarece Casa Verde vizează finanțarea de echipamente care să crească eficiența energetică a locuințelor.

Deocamdată nu avem un cifre oficiale specifice pentru Casa Verde 2023, dar ultimele informații oficiale publicate de AFM indicau faptul că toți cei care depun dosare pot obține o finanțare care va ajunge la 90% din valoarea cheltuielilor dintr-un proiect eligibil, însă în limita unui plafon maxim per proiect de 20.000 de lei.

Administrația a publicat pe data de 29 decembrie 2022 și lista beneficiarilor din programul Casa Verde Fotovoltaice pentru anii 2021 și 2022.

Programele de tip Casa Verde finanțează instalarea de echipamente care să consume energie din resurse regenerabile.

Pentru a obține încălzirea care utilizează resurse regenerabile sunt finanțate următoarele tipuri de proiecte:

  • Instalarea de panouri fotovoltaice;
  • Instalarea de pompe de căldură;
  • Centrale termice care folosesc peleți sau alte forme de resturi și deșeuri vegetale;
  • Pentru modernizarea sistemelor de iluminat prin utilizare de becuri LED și senzori de mișcare;
  • Izolarea termică a locuinței;
  • Modernizarea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde.

(Sursa foto: Shutterstock)

Ce finanțează Casa Verde Fotovoltaice

Așa cum menționam mai sus, finanțările vor acoperi o parte consistentă din proiectul vostru de instalare de panouri fotovoltaice, iar programul va acoperi

  • cheltuieli privind achiziția de sistemelor de panouri solare;
  • cheltuieli legate de montajul și punerea în funcțiune a panourilor fotovoltaice;
  • acoperă cuantumul TVA aferent al cheltuielilor.

Documente pentru Casa Verde

Lista nu este una lungă, dar timpul de așteptare ar putea să fie unul destul de lung. Cele două mari runde de finanțare din 2019-2020 și 2021-2022 au avut timpi mari de așteptare. Zeci de mii de oameni au așteptat chiar și peste un an pentru a le fi aprobate dosarele.

În lista documentelor pentru Casa Verde veți avea nevoie de:

  • Act de identitate;
  • Extrasul de carte funciară, necesar pentru a dovedi dreptul de proprietate;
  • Certificatul de atestare fiscală, pentru a dovedi că sunteți la zi obligațiile către bugetul de stat;
  • Certificatul de atestare fiscală, referitor la impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului de stat;
  • Cererea de finanțare nerambursabilă completată în original;
  • Și adeverința în original de la bancă, prin care să fie valideze existența contului bancar în care urmează să fie virați banii către solicitant.
(Sursa foto: Pexels)

Condiții finanțare Casa Verde

Am ajuns și la ultimul capitol, cel al eligibilității pentru acest program, iar regulile sunt destul de clare.

Condițiile pentru Casa Verde sunt următoarele:

  • Să fii persoană fizică domiciliată pe teritoriul României;
  • Să fii proprietar sau coproprietar al imobilului inclus în proiectul depus;
  • Să nu ai restanțe la bugetul de stat sau bugetele locale;
  • Să nu fi încălcat legislația privind protecția mediului;
  • Să nu întreprinzi sau să susții activități poluante.

Ne așteptăm ca interesul să fie mare, iar românii să încerce să obțină finanțarea pentru instalarea de echipamente care să-i ajute să-și eficientizeze consumul de energie, prin urmare să-și reducă și facturile, dar și să ajute mediul înconjurător.

Sursa foto: Shutterstock