Cum scumpirile din ultima perioadă ale facturilor au devenit o îngrijorare tot mai mare pentru români, subiectul locuințelor care promit un consum de energie cât mai mic, prin urmare și facturi mai mici, devine unul tot mai interesant pentru publicul larg.

Casele pasive nu sunt un concept nou, dar încep să devină tot mai interesante în condițiile în care presiunea pe costurile de întreținere este tot mai mare, iar autoritățile naționale și europene ne încurajează să consumăm cât mai puțin.

Încă vorbim de o nișă, deoarece piața este încă una mică, iar proiectele care pun accent pe eficiența energetică abia încep să apară și la noi, așa că nu sunt foarte multe opțiuni.

Iar variantele pe care le avem pe piață nu sunt chiar cele mai ieftine. Casele pasive disponibile pe la începutul acestui an în jurul Bucureștiului nu erau neapărat foarte scumpe, dar nici nu sunt la îndemâna oricui.

Una dintre variantele din preajma Capitalei ar putea fi găsită în Mogoșoaia, într-un mic proiect rezidențial, format din 12 locuințe, realizate în stil scandinav, și despre care dezvoltatorul care a investit 2 milioane de euro în ridicarea lui susține că le poate aduce locatarilor economii la factura de încălzire de până la 90% în comparație cu o casă convențională.

Gabriel Focșeneanu, dezvoltatorul Hambar44, ne spune că, într-un an, costul mediu cu încălzirea și apa caldă nu va trebui să depășească 2.500 de lei, în locuințele complex.

Vorbim aici de o locuință cu o suprafață medie de 150 mp, dispusă pe două nivele, cu living și bucătărie la parter și trei dormitoare la etaj.

„Avem deja locatari care s-au mutat în locuințele care au fost deja livrate în complex, iar costul pe timpul iernii a fost între 300 și 350 de lei/lună. În ceea ce privește consumul anual, credem că nu va trece de 2.500 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 200 de lei. În comparație cu o locuință convențională, economiile ar trebui să fie de 90% pentru aceste costuri”, a explicat pentru wall-street.ro, Gabriel Focșeneanu.

Pentru mai multe imagini, accesați galeria foto dând click pe poza de sus a articolului.

Hambar44

De unde vin economiile?

Tânărul antreprenor ne-a explicat că principalele surse de economie sunt eficiența energetică mare dată de izolația caselor și de sistemul de încălzire bazat pe pompe de căldură geotermale.

"În primul rând, este izolația care vine cu un strat de polestiren de 20 de cm și este un polistiren cu specificații speciale. Izolația corespunzătoare reduce drastic necesarul de energie pentru a asigura confortul termic. O casă normală poate ajunge să consume la peste 100 de KWh/mp anual. A doua sursă de economie este pompa de căldură geotermală. Dacă o centrală pe gaz sau una electrică pot produce, într-o locuință normală, dintr-un KW de energie 1 KW de căldură, în cazul nostru, dintr-un KW de energie noi ne puteam duce la aproape 5 KW de căldură”, ne-a explicat Gabriel Focșeneanu.

Hambar44

Randamentul pompelor de căldură geotermale este dat în principal de avantajul oferit de faptul că apa pe care trebuie să o încălzească este trecută printr-un sistem aflat la o adâncime care permite menținerea apei la o temperatură de minimum 10 grade inclusiv iarna. Prin urmare, o pompă de căldură are din start avantajul că nu trebuie să încălzească apa de la o temperatură care este mai apropiată de zero grade.

Pentru un nivel și mai ridicat de izolație termică, dezvoltatorul a ales și sisteme de tâmplările PVC și termopane speciale, evident, mai scumpe decât media. Geamul are o grosime de 6 cm, iar întregul sistem de fereastră dispune de ventilație, care poate fi ajustată în funcție de nevoile locatarului, ceea ce-i va permite să-și aerisească locuința chiar și fără să deschidă geamurile.


Potrivit dezvoltatorului, iarna temperatura în casă poate ajunge până la 28 de grade, dar temperatura recomandată este 24 de grade. Pe timp de vară, temperatura poate fi coborâtă, doar prin sistemele de ventilație pe care le are și datorită izolației, până la 27 de grade.

Pentru cei care vor dori să le fie și mai răcoare vara, deși nu recomandă așa ceva viitorilor locatari, dezvoltatorul spune că au opțiunea de a-și instala aparate de aer condiționat.

(Living - parter)

Interioarele par destul de bine compartimentate

Compania a vrut să vină cu acest concept de locuință tip hambar, de aici și numele complexului, Hambar44. Zidăria include cărămidă, straturi de polistiren și de rigips, dar și beton pentru fundație și plafonul etajului superior. În fiecare „hambar” din complex se regăsesc trei locuințe, iar dezvoltatorul spune că acestea sunt bine izolate fonic între ele, oferindu-le locatarilor intimitatea de care au nevoie față de vecini.

„Au fost oameni care ne-au spus că nu trebuie să le facem așa, că sunt locuințe lipite, dar locuințele sunt izolate fonic una de cealaltă”, a mai spus Gabriel Focșeneanu.

Hambar44

La interior, există un spațiu deschis la parter, unde pot fi amenajate livingul și o bucătărie deschisă, iar în stânga intrării se află o baie.

În mijlocul parterului se află casa scării, sub care se află locul pentru pompa de căldură, la parter, iar la etaj, deasupra ei, în unul dintre dormitoare a fost creat și un spațiu de depozitare, care ar putea fi transformat într-un loc în care să doarmă cei mici, un soi de pat suspendat, dar care apare ca o adâncitură în perete.

Fiecare locuință are trei locuri de parcare dedicate, iar aleea din fața clădirilor este cu sens unic, intrarea în complex făcându-se de pe o stradă, iar ieșirea pe o altă stradă.

Accesul locatarilor în complex se va face de pe smartphone-ul proprietarului, care poate accesa inclusiv camerele de supraveghere, chiar și atunci când este plecat în vacanță în străinătate.

În ansamblu, pentru uzul comun al locatarilor se mai regăsesc o mică piscină, urmează să fie amenajat un spațiu de joacă pentru copii, este deja construit și un mini social-hub, iar cei cu mașini electrice vor avea la dispoziție și instalații de încărcare.

Nu în ultimul rând, dezvoltatorul spune că Hambar44 este unul dintre primele proiecte 100% nepoluante din România, emisiile de carbon ale proiectului fiind de 0%.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri