Ritmul de construcție al locuințelor în București și în împrejurimi ar putea înregistra al doilea an de scădere, pentru acest an fiind estimată livrarea a aproximativ 19.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în 2023 în București și împrejurimi, rezultat sunt cel înregistrat în 2022, care a fost și el mai slab decât anul precedent.

Potrivit unu raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania, estimarea pentru acest an reprezintă o scădere de aproximativ 11% mai mic față de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuințe în oraș și împrejurimi. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuințe finalizate.

Alte peste 8.000 de case și apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare și ar urma să fie finalizate în 2024 și 2025, în funcție de respectarea graficelor de construire dar și de ritmul de recepție al unităților rezidențiale finalizate.

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară, oferta de locuințe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macroeconomic cât și a regimului urbanistic dificil, reprezentat de blocarea PUZ-urilor sectoariale, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât s-ar fi așteptat piața.

„Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând – deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse față de vârful din toamnă – iar în analizarea rezultatelor de tranzacții, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case și apartamente din București și împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, față de nivelul pre-pandemic, potrivit statisticilor oficiale”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Nordul Capitalei încă rezistă

Potrivit sursei citate, zona de nord a Bucureștiului va atrage și în 2023 cel mai mare număr de locuințe care ar putea fi livrate, cu circa o treime din ofertă, nordul orașului devenind anul trecut cel mai important pol de dezvoltare din București.

După ce zona de vest a dominat în ultimii ani harta livrărilor de locuințe din Capitală, circa 22% din locuințele noi care ar putea fi terminate în acest an în oraș și împrejurimi sunt amplasate aici. Estul ar putea atrage aproximativ 17,5% din livrări iar zona de sud circa 15,6%.

Structura ofertei noi nu va înregistra schimbări semnificative în 2023, mai relevă raportul SVN Romania, aproximativ 54% din locuințele care ar urma să fie finalizate în acest an în București și împrejurimi țintind segmentul mass market.

Concomitent, circa 41% din oferta nouă din acest an țintește segmentul middle market. Segmentul premium și de lux va înregistra în 2023 cele mai bune rezultate de livrări din ultimii ani, cu un nivel estimat la circa 800 de locuințe, sau aproximativ 4,4% din oferta nouă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri