Piața chiriilor va intra într-o perioadă extrem de dinamică, lunile august și septembrie fiind printre cele mai active din an, în condițiile în care elevi, studenți și chiar muncitori noi își caută un apartament pe care să-l închirieze.

Ca în fiecare an, proprietarii profită de cererea ridicată din această perioadă și „plusează” la preț, anticipând că vor fi mulți chiriași care se „vor bate pe apartamentele lor”. Mai ales că prețurile de achiziție ale apartamentelor încă nu încep să scadă așa cum și-ar dori mulți dintre cei care vor să cumpere o nouă locuință.

Contactați de wall-street.ro, reprezentanții marilor platforme de anunțuri imobiliare din România ne-au declarat că piața chiriilor se află deja la un nivel ridicat al cererii, în condițiile în care mulți români și-au schimbat planurile de achiziție a unei noi locuințe, preferând să închirieze un alt apartament, ca metodă de a-și îmbunătăți calitatea locuinței.

Cererea pe segmentul chiriilor determinată de scăderea interesului românilor de a cumpăra o locuință în această perioadă se cumulează cu cererea sezonieră, venită în special dinspre studenți, care vin sau revin în marile centre universitare ale țării și generează o cerere semnificativ mai mare.

„Respectând sezonalitatea pe care o cunoaștem pe segmentul chiriilor, august, dar mai ales septembrie reprezintă un vârf în ceea ce privește numărul de căutări. Cererea este însă, în mod atipic, deja ridicată, astfel că ne așteptăm ca în septembrie să vedem foarte puține apartamente disponibile în piață la prețul mediu. În marile orașe, București, Timișoara, Cluj, Iași, ne așteptăm ca în septembrie cererea să fie cu 20% mai mare”, ne-a explicat Daniel Crainic, directorul de marketing al portalului imobiliare.ro.

Potrivit lui, ca număr, Bucureștiul va înregistra, în mod cert, cea mai mare creștere.

„Este principalul centru economic al țării și, dincolo de studenți, în fiecare toamnă, după încheierea concediilor avem și un segment de chiriași care schimbă, doresc un upgrade de spațiu sau de zonă, sau sunt pur și simplu nou veniți la muncă în orașele mari”, a mai spus acesta.

Analizând datele din platforme, Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate, arată că segmentul chiriilor a fost unul foarte efervescent pe parcursul întregului an.

„În cazul Storia.ro s-au înregistrat cu 18% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri, comparativ cu anul anterior (ianuarie-iulie 2023 comparativ cu ianuarie-iulie 2022). Pe baza acestei cereri crescute, prețurile se măresc constant cu peste 10% de la an la an, dar cu siguranță procentul de creștere va fi mai ridicat în august și septembrie, lunile cu cel mai mare interes pentru segmentul de chirii”, a declarat Monica Dudău.

Creșteri record ale chiriilor în marile orașe

blocuri(Sursa foto: Shutterstock)

Datele Storia.ro și OLX Real Este arată că marile centre universitare vor fi afectate de cele mai mari creșteri, cu precădere București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, la care se adăuga și Constanța.

Pe tot parcursul anului, Constanța a înregistrat printre cele mai mari creșteri pe segmentul chiriilor din toate orașele monitorizate. În București, creșterile cele mai mari au fost în sectoarele 1, 2 și 5. Uitându-ne la evoluția din anii anteriori, ne așteptăm ca în august și septembrie să vedem creșteri de 5-8% comparativ cu lunile anterioare și de 15-20% comparativ cu anul anterior​​​​​​”, ne-a mai explicat Monica Dudău.

Potrivit datelor imobiliare.ro, procente însemnate de creștere vor fi cu siguranță și în Timișoara, și în Cluj, cu mențiunea că Timișoara are, în acest moment, un avantaj, chiriile fiind cu până la 30% mai mici decât în Cluj, dar, la fel ca datele de la Storia.ro, și cele de la Imobiliare.ro indică o creștere foarte mare a chiriilor la malul mării.

„În septembrie, ne așteptăm și la chirii record, chirii care oricum sunt deja ridicate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, avem creșteri cuprinse între 9% în Timișoara și 22% în Constanța”, a mai spus Daniel Crainic.

Care sunt cele mai căutate zone închiriere în București

În ceea ce privește zonele căutate, în București, reprezentantul imobiliare.ro indică zonele apropiate de Universitate sau cele care au acces ușor la metrou.

„Nu aș putea spune că este un top al preferințelor pe zone. În aceasta perioadă, în care cererea este mare, cel mai mult contează prețul și apropierea de metrou”, a subliniat Daniel Crainic.

Dintr-un studiu realizat anul trecut de Storia.ro împreună cu JLL România, în ceea ce privește Bucureștiul, cartierele cu cel mai mare interes pentru chiriași sunt Tineretului - Timpuri Noi (30% dintre respondenți), Titan (28%), urmate la egalitate de Dristor, Unirii şi Victoriei – Romană – Universitate, bifate ca opţiuni dezirabile de 27% dintre respondenţi.

Atractivitatea acestor zone vine din accesul facil la metrou şi proximitatea parcurilor de mari dimensiuni. Este un studiu pe care îl vom reface în acest an, astfel că urmează să vedem dacă topul s-a schimbat în rândul chiriașilor”, a completat marketing managerul de la Storia și OLX Imobiliare.

Ce apartamente se caută și care se închiriază cel mai rapid

blcuri

(Sursa foto: Shutterstock)

Referitor la tipul de apartamente, directorul de marketing de la imobiliare.ro afirmă că apartamentele unicamerale, cum ar fi garsonierele sau studiouri sunt, în general, cele mai căutate, însă oferta este mică, ceea ce transformă apartamentele cu două camere în vedeta acestei perioade.

„De altfel, diferențele de preț între o locuință monocamerală și una cu două camere nu sunt foarte mari. De asemenea, nu sunt rare cazurile când proprietăți mai mari, apartamente sau chiar case sunt închiriate de grupuri mai mari de studenți”, ne-a mai spus Daniel Crainic.

Datele furnizate de Storia.ro, confirmă interesul mare pentru apartamentele cu două camere și garsoniere.

„Așa este – dacă ne uităm la anul anterior, peste 40% dintre paginile de apartamente de închiriat vizualizate în august și septembrie au fost pentru garsoniere și peste 30% pentru apartamentele de două camere. Ca o medie la nivelul întregului an, apartamentele de două camere sunt cele mai căutate, însă înainte de începutul noului an universitar, garsonierele conduc topul căutărilor”, ne-a mai spus și Monica Dudău.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri