Modificările fiscale vehiculate în spațiul public ce vizează sectorul de dezvoltări imobiliare și construcții ar putea genera pierderi mari din veniturile generate anual la bugetul de stat, ar încuraja evaziunea fiscală și ar scumpi locuințele, trag un semnal de alarmă reprezentanții investitorilor din piața imobiliară locală.

Într-o scrisoare de poziție înaintată Guvernului României, Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI) estimează că modificările fiscale propuse ce afectează industria de dezvoltări imobiliare și construcții pot duce la pierderi de 7 miliarde le din veniturile generate anual la bugetul de stat, echivalând cu diminuarea volumului de afaceri cu 10-12%.

Această scădere va accelera tendința de contractare a pieței imobiliare autohtone, în condițiile în care contribuția industriei la PIB-ul României a scăzut deja de la 14,5% în 2020 la 13%, anul trecut, iar cererea și oferta s-au diminuat substanțial în primul trimestru din 2023 (-25% față de aceeași perioadă din 2022).

Ce efecte vor avea modificările fiscale pe piața imobiliară

Pe lângă impactul bugetar negativ pe care l-ar atrage aceste modificări, AREI semnalează consecințe în cascadă pentru întreg ecosistemul imobiliar din România și efecte care se vor resimți și la nivelul populației.

„AREI înțelege necesitatea implementării unor măsuri fiscale care să susțină veniturile la bugetul statului și să ajute la atenuarea deficitului bugetar, dar consideră că este nevoie de o abordare mai echilibrată, care să nu genereze un impact disproporționat asupra sectorului imobiliar și a perspectivelor de proprietate pentru cetățenii României”, spune Dennis Selinas, Președintele Consiliului Director al AREI și CEO Globalworth.

Acesta a dezvăluit că reprezentanții pieței imobiliare au participat la discuții cu reprezentanții Guvernului, în care și-au manifestat deschiderea de a identifica împreună soluțiile mai bune împreună cu jucătorii cu experiență din industrie.

Apartamentele se scumpesc

Costuri mai mari pentru consumatorul final și creșterea prețurilor la locuințe – Eliminarea cotei de TVA de 5% la locuințe va fi resimțită puternic de persoanele cu venituri reduse, în special tinerii și familiile cu mulți copii, care nu își vor mai putea permite achiziția de locuințe noi.

Spre exemplu, pentru un apartament de 2-3 camere, cota de TVA majorată la 9% va atrage un cost suplimentar de 4.800 Euro, plus taxe notariale calculate la valoarea totală de achiziție, în condițiile în care prețul locuințelor din România a înregistrat deja o creștere de 12% în mai puțin de 2 ani;

Calitatea locuințelor va scădea

Scăderea calității ofertei la locuințele noi – Presiunea financiară crescută ar putea determina unii dezvoltatori să facă compromisuri privind calitatea materialelor utilizate în construcții.

Totodată, dezvoltatorii ar putea fi forțați să reducă dimensiunea unităților locative, pentru a menține prețul final al apartamentelor accesibil.

Acest lucru ar putea duce la o piață supra-saturată cu apartamente mai mici, în condiţiile în care România are un decalaj considerabil față de alte state membre ale Uniunii Europene, având cel mai scăzut număr mediu de camere pe persoană și cel mai ridicat procent de persoane care locuiesc într-o locuință supraaglomerată.

Evaziune și povară fiscală

Potrivit celor de la AREI povară fiscală va sporită de peste 4 ori, ceea ce va însemna o problemă, din moment de majoritatea firmelor din industria sunt companii foarte mici.

Aproximativ 91% din companiile active în domeniul construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare sunt microîntreprinderi, iar nivelul de taxare generalizată aplicat în baza modificărilor discutate va crește de la 338 milioane lei (2022) la 1.478 milioane lei (2024), respectiv de la 1,1% din cifra de afaceri (2022) până la 5% din cifra de afaceri (2024), de 4 ori peste media la nivel național.

De asemenea, AREI atrage atenția asupra riscului sporit de evaziune fiscală.

Potrivit lor, creșterea poverii fiscale pe segmentul rezidențial (majorarea cotei de TVA pentru locuințe la 9%, aplicarea unui impozit de 5% la prețul de vânzare pentru tranzacții cu valoarea peste 600.000 lei) poate genera premise ce vor conduce la evaziune fiscală, în sensul declarării unor valori mai mici.

Blocaj pe o piață imobiliară care deja se mișcă tot mai greu

În condițiile în care cererea de locuințe este foarte elastică la preț, iar inflația ridicată și ratele mai mari ale dobânzilor la creditele ipotecare au redus atractivitatea soluțiilor de finanțare bancară, noile măsuri, mai ales în ceea ce privește impunerea de noi taxe (de exemplu, impozit de 5% la prețul de vânzare pentru tranzacții cu valoarea peste 600.000 lei) ar putea reduce cu cel puțin 50% oferta și cererea din piața imobiliară, în 2024.

Pe de altă parte, reglementarea unor noi măsuri fiscale se poate realiza doar cu respectarea conformității cu normele constituționale, analiza oportunității și evitarea oricăror neclarități pe dimensiunea de implementare.

Nu în ultimul rând, reprezentanții AREI afirmă că se creează și o presiune sporită pe costurile cu forța de muncă.

Reintroducerea CASS asupra salariilor în construcții va determina scăderea salariilor nete plătite în sector cu aproximativ 11,1% și va presupune un efort major de compensare de către dezvoltatori/constructori, punând presiune pe costurile lor.

Cei mai mari dezvoltatori imobiliari sunt înscriși în AREI

Comunitatea AREI întrunește cele mai importante companii cu proiecte de dezvoltare semnificative pe piața de real estate din România, însumând investiții în valoare de miliarde de Euro: Afi Europe Romania, Akcent Development, Alesonor, Argo Property Capital, Avivim Gonen Group, Bog’Art, Ceetrus Romania, Cordia Romania, CPI Romania, Estoria City, Forte Partners, Globalworth, Granvia Romania, Hercesa Imobiliara, Lion’s Head, Mulberry Development, Mitiska REIM, Nepi Rockcastle, One United Properties, Portico Investments Romania, Portland Trust, Prima Development Group, Skanska, Speedwell, Square 7 Properties, Țiriac Imobiliare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri