România ar putea beneficia de relocarea unor fabrici din zona Asiei și din Europa de Vest, mai ales în contextul în care proiectele de infrastructură continuă, forța de muncă este încă accesibilă în comparație cu țările vecine, iar perspectivele aderării la Schengen sunt pozitive, sunt de părere reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Colliers.

„O să avem un an bun pentru zona de industrial, turația rămânând destul de mare, chiar dacă cifrele preliminare pe 2023 indicau o ușoară scădere a cererii față de anul anterior”, a declarat, într-o conferință de presă, Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

Chiar și în contextul unei mici scăderi a cererii pentru spațiile logistice și industriale, piața rămâne la un nivel foarte confortabil peste valorile atinse în 2017 – 2018. Chiar dacă vor mai fi mici fluctuații de la un an la altul, piața spațiilor logistice și industriale se bucură de o activitate mult mai intensă decât în urmă cu 5-6 ani.

În prezent, datele indicau un stoc de 6,8 milioane de metri pătrați la finele trimestrului 3 al anului trecut, dar ar putea fi estimat la 7 milioane de metri pătrați la finele anului.

„Segmentul logistic și industrial va rămâne vedeta pieței imobiliare și în 2024”, a declarat și Laurențiu Lazăr, Managing Partner & Head of Investment în cadrul Colliers România.

Partea de logistică va rămâne cea mai consistentă, dar sunt premise de creștere și a importanței componentei de producție, prin deschiderea de fabrici la noi, un exemplu de anul trecut fiind dat de mutarea fabricii Nokian din Rusia în România, unde producătorul de anvelope va angaja 350 de persoane în 2024, investiție care se ridică la peste 650 de milioane de euro, în județul Bihor.

Impactul infrastructurii și aderării la Schengen

Cei de la Colliers subliniază importanța proiectelor de infrastructură care se află în derulare, care ar trebuie să deschidă oportunități și pentru alte regiuni ale țării.

„Dacă anul trecut am încheiat cu aproximativ 1.100 de kilometri de autostrăzi, în momentul de față de află în construcție aproape 800 de kilometri de autostradă. Este o diferență importantă față de anii anteriori, pentru că aceștia nu mai sunt doar pe hârtie. Astfel, avem toate șansele ca până la finele acestui deceniu să dublăm numărul de kilometri de autostradă pe care-i aveam acum”, a mai spus Silviu Pop.

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară, sunt proiecte ce vor fi implementate și demarate, deoarece România riscă să piardă finanțarea prin PNRR dacă nu le demarează la timp. Totodată, apar și proiecte finanțate de guvern, un exemplu fiind cel al drumului express Arad-Oradea, primul astfel de proiect cu finanțare locală.

Mai mult, au început să apară și investiții în infrastructura feroviară. Aici, lucruri se mișcă mai greu deoarece sunt ceva probleme cu licitațiile, dar există fonduri alocate, iar infrastructura feroviară poate avea și ea un impact semnificativ în dezvoltarea sectorului logistic și industrial.

Referindu-se la investițiile în autostrăzi, reprezentantul Colliers România a spus că, o dată cu inaugurarea noilor drumuri, dezvoltarea țării ar trebui să fie ceva mai uniformă, deschizând oportunități de dezvoltare și investiții și în alte orașe și regiuni al țării. Autostrada Moldovei ar trebuie să aducă oportunități și pentru regiunea de nord-est a României, dar și cea de sud, pentru a reduce decalajele față de Capitală și regiunea de vest a țării.

Pe lângă investițiile în infrastructură este foarte importantă și intrarea în Schengen. În momentul de față, nu putem decât să speculăm, dar România pare mai aproape de aderare decât a fost vreodată”, a mai spus Silviu Pop.

Raportul dintre salarii și productivitate din România, comparabil cu cel din China

Reprezentanții Colliers atrag atenția și aspura avantajului pe care România îl are la capitolul forță de muncă în comparație cu competitorii direcți din regiune.

„Dacă ne uităm la nivelul ecartului dintre costuri salariale și productivitatea muncii, pentru industria prelucrătoare, România oferă cel mai bun raport din Uniunea Europeană. Raportul dintre productivitate și costuri salariale este comparabil cu cel din China. Pentru o companie pentru care este foarte importantă rentabilitatea, România oferă ceva similar cu China. Ce nu oferim noi, dar care se va schimba treptat în următorii ani, este lanțul logistic”, a mai explicat Silviu Pop.

Potrivit lui, în ceea ce privește spațiile industriale, deși a crescut în ultimii ani, România are un stoc subdimensionat pentru gradul actual de dezvoltare al economiei, fără a ține cont de nevoile viitoare, care vor fi generate de aceste relocări ale producției și centre logistice.

România este pe radarul unor companii din China și Coreea de Sud

Victor Coșconel, Head of Leasing Office & Industrial în cadrul Colliers România, a afirmat că sunt discuții pentru relocarea unor fabrici din Europa de Vest către Europa de Est, dar și de deschiderea unor unități noi din partea unor investitori asiatici.

„Am văzut ce s-a întâmplat cu Nokian, care a relocat producția din Rusia. Există și discuții despre relocarea unor fabrici din Europa de Vest, dar și despre deschiderea unor unități de producție noi. Știm că sunt investitori din China și Coreea de Sud care analizează regiunea noastră. Deocamdată, România nu prea a fost un câștigător”, a explicat Coșconel.

Responsabilul Colliers pentru segmentul industrial afirmă că toate aceste lucruri ar trebui să sporească atractivitatea României în regiune, dar și la nivel global, în contextul care tot mai multe companii își relochează fabricile din alte zone ale lumii, fie din cauze geopolitice, fie pentru că vor să aibă unități de producție în Europa.

Potrivit lui, dacă ne uităm la ce a fost până acum, Polonia și Ungaria au profitat mai mult de interesul investitorilor în producție și logistică și probabil că vor continua aceeși linie.

„Însă România este radar. Asta știm cu siguranță, mai ales că știm că infrastructura de îmbunătăște, așteptăm și aderarea la Schengen, iar interesul există. Toate acestea ne vor ajuta să atragem mai multe investiții”, a mai spus Victor Coșconel.

Potrivit lui Silviu Pop, un avantaj pentru România în comparație cu Polonia ar putea fi acela că, în comparație cu aceste țări, chiar și în condițiile în care avem și noi probleme în recrutarea de forță de muncă, în România încă este mai ușor să găsești forță de muncă, dar și mai accesibilă decât în aceste piețe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri