Numarul tranzactiilor cu terenuri incluse in circuitul agricol s-a intensificat in ultima perioada datorita preturilor cu 10- 30% mai mici decat ale terenurilor neagricole, 90% dintre investitorii imobiliari preferand achizitionarea de suprafete intravilane.

"Indiferent de natura lor, intravilan sau extravilan aceste suprafete se vand cu preturi inferioare celor ce au fost deja scoase din circuitul agricol. Diferenta de pret intre un teren ce se afla in circuitul agricol si unul scos din circuit este de 10% - 30%, dar in unele cazuri poate depasi 40%, in functie de pozitia pe care o are respectiva suprafata", sustine Dorian Petrescu, reprezentantul departmentului de terenuri in cadrul companiei imobiliare EuroMetropola.

Necesitatea de a dezvolta tot mai multe proiecte imobiliare si dorinta de maximizare a profiturilor au condus la o intensificare a tranzactiilor cu terenuri ce se afla inca in circuitul agricol. De exemplu, pretul de vanzare pentru un teren intravilan agricol din Fundulea este de 10 – 15 euro pe metru patrat, iar pentru o suprafata intravilana neagricola ajunge pana la 50 euro pe metru patrat.

Pentru a scoate terenul din circuitul agricol sunt necesare o serie de acte, avize, taxe si tarife diferentiale, in functie de suprafata tranzactionata si zona in care este pozitionat terenul. Cand parcela depaseste 100 hectare, pentru trecerea in intravilan este nevoie si de o hotarare guvernamentala.

"In primul rand, este nevoie de completarea unui formular pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, de catre proprietarul respectivei parcele, urmat de depunerea certificatului de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol insotit de planul parcelar si extrasul de carte funciara, precum si copia actului de proprietate. Pe langa acestea, mai sunt necesare copii dupa documentatia cadastrala", sustine reprezentantul EuroMetropola.

Totusi, sumele modice necesare pentru achitarea taxelor si suprafetele insemnate destinate dezvoltarii proiectelor rezidentiale, parcurilor de logistica si office building-urilor ii determina pe marii investitori sa devina din ce in mai interesati de terenurile agricole, indiferent de natura lor.

Majoritatea dezvoltatorilor sunt insa mult mai interesanti de achizitionarea unui teren intravilan agricol, din cauza procedurii lente pe care o presupune schimbarea statutului din extravilan in intravilan.

"In primul rand o persoana care doreste sa intre in posesia unui teren extravilan trebuie sa se intereseze daca aceasta suprafata va fi trecuta in intravilan de catre primarie prin modificarea Planului Urbanistic General sau daca este necesar sa recurga dezvoltatorul la intocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, ceea ce implica timp si costuri mai mari", considera consultantul EuroMetropola.

Acesta sustine ca 10% dintre investitori sunt interesati de terenurile extravilane agricole si 90% de cele intravilane agricole. In ceea ce priveste terenurile intravilane, doar 30% dintre dezvoltatori vor sa cumpere un teren scos din circuitul agricol, restul de 70% fiind dispusi sa cumpere terenurile intravilane agricole


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Piata terenurilor in 2019: care sunt zonele fierbinti ale Capitalei