Valoarea vechilor vile boieresti din Bucuresti a crescut in ultimii trei ani in medie cu 100%, iar factorii care influenteaza evolutia pretului sunt in continuare reprezentati de locatie, arhitectura si de starea cladirii.
"Pe segmentul vilelor vechi boieresti de pe piata bucuresteana, cel mai usor se tranzactioneaza cele a caror valoare nu depaseste doua milioane de euro. Peste aceasta suma, numarul de potentiali clienti este mai redus, astfel incat procesul de vanzare - cumparare decurge mai lent, respectiv pot trece 4- 8 luni de la lansarea ofertei pana la incheierea tranzactiei. In schimb, pe categoria clientilor cu un buget de pana la un milion de euro sunt preferate imobilele noi, in special in zona de nord a Capitalei", sustine presedintele companiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir.

Potrivit reprezentantilor Perfect Casa, o vila deosebita ca stil arhitectural, situata in Piata Romana, de exemplu, poate ajunge la 4.000-5.000 euro/ mp construit, la care se adauga pretul terenului, in timp ce in zonele semicentrale, vilele nerenovate ajung la 1.500 euro/mp. "Putem spune ca, in cazul imobilelor vechi (cu stil), pretul mediu este de circa 3.000 euro /mp", a mai precizat presedintele companiei imobiliare.

O vila situata pe Calea Victoriei, renovata si restaurata, cu 530 mp construiti si 325 mp teren, are un pret de circa trei milioane de euro, adica aproape 3.000 euro/ mp de teren si, respectiv, 4.000 euro/ mp construit. Un imobil “stil” din zona Gradina Icoanei, cu o arhitectura deosebita, dar nerenovat, cu o suprafata de 1.950 mp (construiti ) si 794 mp de teren- costa 3,8 milioane de euro, ceea ce inseamna 2.500 euro/ mp de teren si, respectiv, 1.000 euro mp de constructie.

“Dupa modernizare, valoarea caselor poate creste cu 20%, iar in cazul imobilelor cu valoare istorica, unde renovarea se face cu pastrarea stilului initial, cresterea poate depasi 40%", a specificat Jeni Dragomir.

Analistii imobiliari mai spun ca vilele vechi au un potential ridicat nu numai ca valoare tranzactionata, ci si pentru ca pot fi valorificate prin inchiriere- atat pe segmentul birouri, cat si pe cel rezidential.

"Pe piata imobilelor de lux, cele mai rentabile sunt imobilele vechi, atat pentru brokeri, datorita comisionului direct proportional cu pretul foarte mare al vilelor, cat si pentru cumparatori, care fac achizitii sigure pe un segment cu o crestere spectaculoasa in continuare, putand oricand sa-si valorifice investitia cu un profit considerabil", apreciaza Jeni Dragomir.

Privind cladirile vechi situate in centrul capitalei, cerea este cu mult mai mare decat oferta, astfel incat preturile vor creste in continuare.

"Pentru anul in curs, preconizam o crestere de aproximativ 20% a preturilor imobilelor vechi boieresti, astfel incat metrul patrat va atinge o medie de circa 3600 euro", a aratat presedintele companiei Perfect Casa.

Pe segmentul de piata al vilelelor vechi, cele mai reprezentative zone din Bucuresti sunt Dorobanti, Primaverii, Kiseleff, Aviatorilor, Domenii, Dacia, Piata Romana, Rosetti, Armeneasca, bulevardul Carol, Izvorul Rece, Kogalniceanu si parcul Cismigiu.

Compania imobiliara Perfect Casa a fost infiintata in anul 1992. Portofoliul de proprietati Perfect Casa este axat pe vilele si apartamentele din segmentul bucurestean de lux, acoperind primordial zona centrala si de nord a capitalei Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri