"Cred ca in urmatorii doi ani nu vor mai exista proiecte imobiliare noi, iar 90% dintre cele anuntate si aflate in prima faza vor fi anulate, din cauza lipsei de finantare. Cel mai probabil piata isi va reveni in 2011 cand va ajunge la maturitate si speculatorii vor disparea", a declarat Gabor Futo, citat de NewsIn.

Acesta a adaugat ca din cauza crizei, bancile sunt mult mai precaute, iar dezvoltatorii obtin foarte greu finantare. In plus, situatia creata va duce la aparitia primelor falimente printre companiile de constructii, mai ales in randul speculatorilor.

"Profitul din imobiliare nu se va mai obtine atat de usor ca pana acum si in nici un caz prin cumpararea unei proprietati doar pentru revanzare. Vor rezista pe piata doar companiile consolidate care doresc sa dezvolte proiecte durabile", a mai spus Futo.

Citeste si:

Dezvoltatorul imobiliar Futureal a inceput, joi, constructia centrului comercial Gold Plaza din Baia Mare, al carui investitor este fondul Immoeast AG. Centrul va avea o suprafata inchiriabila de 30.000 metri patrati si se estimeaza ca va fi terminat in primul sfert al anului 2009. Investitia totala in Gold Plaza se ridica la 97 milioane euro, din care 80% reprezinta finantare acordata de banca MKB, a carei filila este Romextera.

Potrivit reprezentantului Futureal, pana in prezent a fost cheltuita o suma de circa 30% din valoarea totala a investitiei, iar spatiul de retail din centrul comercial a fost pre-inchiriat in proportie de 50%. Printre retailerii prezenti in Gold Plaza se numara Adidas, Nike, Leonardo si Altex.

Futureal Group este unul dintre principalii dezvoltatori din Europa Centrala si de Est, cu proiecte in dezvoltare ce se ridica la o valoare de peste 1,6 miliarde euro, incluzand peste 6.000 de unitati rezidentiale si peste 500.000 metri patrati de spatii comerciale.