“La toate acestea trebuie sa adaugam si factorul psihologic generat in urma mediatizarii excesive a crizei economice internationale. Un lucru de care nu se tine cont este faptul ca, spre deosebire de alte tari din Europa, in Romania numarul de proprietari este foarte mare, aceasta fiind un atu pentru vanzarea si cumpararea de noi imobile”, sustin reprezentantii Real Investments.

Potrivit acestora, la inceputul anului, metrul patrat in ansamblurile rezidentiale noi din Arad era in jur de 1.000 euro, in timp ce acum preturile au coborat pana la 850 euro/mp.

“Se observa o scadere a interesului pentru locuinetele vechi, deoarece acestea au preturi aproape egale cu cele noi, insa finisaje inferioare. Majoritatea locuintelor noi sunt construite din caramida porotherm si izolate cu polistiren, avand astfel un plus in competitia cu cele vechi”, explica agentii Real Investments.

Acestia adauga ca un numar considerabil de apartamente vechi s-au achizitionat in zonele in care administratia locala a facut investitii in infrastructura sau in zonele in care investitorii au anuntat dezvoltarea unor centre comerciale (cartierele Alfa sau Aurel Vlaicu).

In zona centrala a Aradului, apartamentele vechi se vand la pretul de 1.000 euro/mp, acestea fiind mai cautate deoarece se preteaza si pentru spatii de birouri, iar altele sunt cumparate pentru a fi date spre inchiriere in regim hotelier sau pe lunga durata.

In ceea ce priveste inchirierea locuintelor, datorita dezvoltarii zonelor industriale si comerciale din ultimii ani, nivelul chiriilor din Arad a crescut considerabil.

“Apartamentele cu o camera in zona centrala sunt cotate la 200 euro/luna, cele cu doua camere intre 300-350 euro/luna, iar cele cu patru camere pot ajunge la 350-450 euro/luna. Preturi mai accesibile sunt in cartierele de locuinte, unde pretul unei garsoniere este de 150 euro/luna, acest segment fiind predominant pentru studenti”, afirma reprezentantii Real Investments.

Foarte cautate sunt casele neamenajate si apartamentele cu un numar mare de camere pretabile pentru echipe de muncitori, spun consultantii, mentionand ca tot mai multe cereri se observa si pentru vile noi, unde chiriile variaza intre 1.000-1500 euro/luna sau pentru apartamente de lux situate ultracentral, unde chiria ajunge la 500 euro/luna.