Măsurile pe care administraţiile publice locale şi le-au asumat prin planurile integrate de calitate a aerului trebuie să le implementeze cât mai repede, dincolo de sumele care vor trebui investite, a declarat, joi, ministrul desemnat al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

"În momentul de faţă, cred că măsurile pe care administraţiile publice locale şi le-au asumat prin Planurile integrate de calitate a aerului, trebuie să le implementeze cât mai repede, dincolo de sumele care vor trebui investite (...) autorităţile trebuie să identifice acele măsuri, să găsească bugetele şi resursele financiare, sursele de finanţare europeană, care prin aceste investiţii, să reducă poluarea în oraşele României. Autorităţile publice locale şi-au asumat prin planuri integrate de calitate a aerului că vor implementa o serie de măsuri menite să reducă poluarea aerului în oraşe. În acestea avem salubrizare eficientă a străzilor, încurajarea şi modernizarea, cu investiţii majore, a transportului public în comun cu mijloace de transport electrice, mult mai prietenoase cu mediul. Trebuie să crească suprafaţa verde a oraşelor, trebuie să aibă grijă ca toate şantierele, fie că vorbim de cele ale autorităţilor publice locale sau ale operatorilor economici, să respecte reglementările din avizele sau acordurile de mediu. Să avem şosele de centură în jurul oraşelor, să modernizăm infrastructura rutieră, să facem această salubrizare eficientă a străzilor, pentru că astfel am reduce emisiile", a menţionat Alexe, la Digi 24.

Întrebat de ce nu se depăşeşte retorica din spaţiul public în care ministerul de resort aruncă vina pe autorităţile publice locale pentru problemele legate de poluare şi invers, Costel Alexe a susţinut ideea că "în orice stat european, autoritatea de mediu verifică dacă autorităţile publice locale îşi respectă angajamentele şi reglementările de mediu pe care şi le-au asumat".

"Sunt necesare investiţii semnificative pentru reducerea poluării aerului, dar suntem convinşi că beneficiile privind îmbunătăţirea calităţii aerului în legătură de cauzalitate directă cu starea de sănătate a populaţiei vor depăşi costurile acestea de implementare. Noi, în acest an, fie că vorbim de finanţarea ministerului, prin AFM, cu 14 staţii de monitorizare, fie că vorbim de finanţarea prin fonduri europene pentru 17 staţii, vom reuşi să îndesim şi să modernizăm Reţeaua Naţională (de Monitorizare a Calităţii Aerului, n.r.). În orice stat european, autoritatea de mediu verifică dacă autorităţile publice locale îşi respectă angajamentele şi reglementările de mediu pe care şi le-au asumat. Noi cu Garda de Mediu verificăm dacă autorităţile locale îşi fac datoria şi ai grijă faţă de mediu", a spus oficialul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, participă, joi, la reuniunea miniştrilor Mediului din Uniunea Europeană, ce are loc la Bruxelles.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri