Autoritățile din România au pregătit patru scenarii în cazul în care infecțiile cu coronavirus se extind în România. Cel mai sumbru dintre ele arată peste 2000 de îmbolnăviri, iar pentru fiecare etapă trebuie să existe măsuri.

Cele patru scenarii pleacă de la 25 de cazuri de îmbolnăviri și ajung la situația nedorită de peste 2.000 de infecții. Pentru fiecare dintre cele patru ipoteze există un plan de măsuri, asta însemnând paturi în plus și aparatură, scrie Digi24.

”Trebuie să ai capacitate mai mare de diagnostic și spitalizare. Există posibilitatea extinderii în comunitate a infecției și resursele ar putea să nu fie suficiente. Atunci trebuie să pregătești partea a doua a sistemului, terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Una dintre măsuri vizează ca 10% din paturile de la Terapie Intensivă să fie rezervate pentru cazurile de infecție cu coronavirus. În cazul în care, într-un timp foarte scurt, s-ar ajunge la un număr foarte mare de îmbolnăviri, sunt luate în calcul și paturile de la boli infectioase. Iar pacienții asimptomatici sau care au forma ușoară a bolii vor primi tratament acasă, așa cum se întâmplă în alte țări afectate de virus.

Totodată, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că la nivelul țării există peste 2.500 de paturi de boli infecțioase, dintre care 92 la terapie intensivă. ”Peste 4.000 de paturi de terapie intensivă. 10 % din terapie intensivă să fie păstrate și pregătite pentru scenariu”, spune acesta.

Citeste si:
UE a întocmit ”o listă neagră” a aeroporturilor în vreme de pandemie
Coronavirus | UE a întocmit...

Un nou studiu realizat în China, pe 107 cazuri, arată că ar exista două tulpini diferite ale noului coronavirus. Potrivit președintui Societății Române de Microbiologie, încă nu se știe dacă este vorba de două modele de transmitere sau de două variante ale virusului.

”E vorba de un studiu realizat în China pe 107 cazuri. E un studiu limitat, nu oferă certitudine. Au rezultat două forme, S și L, de nou coronavirus. Nu există certitudine că vorbim de două tipuri diferite de virus, pentru că numărul de cazuri e redus. Cu siguranță s-a transmis de la animal la om. Sursa e un coronavirus de proveniență de la liliac. Dar a mai existat o gazdă intermediară, neindentificată încă”, explică Alexandru Rafila, Societatea Română de Microbiologie.

Autoritățile dau asigurări că testele pentru depistarea infecției sunt suficiente și că urmează să mai achiziționeze echipamente de protecție.

”Echipamentul de protecție trebuie schimbat de mai multe ori pe zi. Nu putem spune că avem nelimitat, dar sperăm ca în perioada următoare să reușească colegii de la oficiul de achiziții procurarea a suficiente echipamente, pentru a nu intra în criză”, mai spune Alexandra Rafila, Societatea Română de Microbiologie.

Citeste si:
Focar de COVID-19 la Inspectoratului de Jandarmi din Brașov
Cinci jandarmi din Brașov,...

În acest moment, persoanele suspectate de infecție cu coronavirus pot fi testate în centre din Bucuresti, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Craiova.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
Studiu | Coronavirusul rezistă în straturile interne ale măștilor de protecție
Setari Cookie-uri