Viața românilor din Italia nu este deloc ușoară, după ce țara a intrat in caratină. Sorin Budac, fotograf român, stabilit de 18 ani în Italia, spune că viața în localitatea în care trăiește, Locate Triulzi, situată la circa nouă kilometri de Milano ”pare desprinsă dintr-un scenariu de film”, cu străzi goale, unde sunt doar politiști si militari, iar localnicii au voie să iasă doar dacă merg la job, la farmacie sau au o urgență medicală.

”Este firesc ca oamenilor să le fie teamă, mai ales de ceva încă necunoscut în totalitate. Teama e umană. Deci, tuturor de aici le e teamă, mai ales că nu se știe cum vor evolua lucrurile. Se speră foarte mult că izolând oamenii, acest virus să nu se mai poată transmite”, a declarat acesta pentru wall-street.ro.

Potrivit acestuia, dupa ce sâmbată, in urma unui decret al Președintelui de Consiliu al Italiei, prin care se anunța că regiunea Lombardia și alte 11 provincii se vor "inchide", unii oameni s-au panicat si au luat cu asalt gările producând un haos și teamă în răndul celor la care plecau, majoritatea fiind din sudul Italiei.

”Ca urmare a acestui fapt, zona așa-zisa roșie, a fost extinsă aseară târziu printr-un alt decret de urgență al guvernului pentru toată Italia. Sunt măsuri fără precedent în istoria modernă a Italiei. Prin acest decret sunt multe restricții de mișcare, în primul rând”, a adaugat el.

Oamenii nu au voie să iasă din casă decât în 3 situații: 1. să meargă la lucru (în caz că sunt opriți pentru control să poată demonstra asta) 2. să meargă la magazinul alimentar pentru aprovizionare sau la farnacie pentru medicamente si 3 - pentru urgențe sanitare

Românul a arătat că în apropierea orașului Milano sunt blocaje de poliție și militari care au ordin să controleze oamenii în trafic.

Totul pare dintr-un scenariu de film. Nu prea sunt oameni pe stradă, foarte multe societăți sunt închise. Toate aceste măsuri au fost luate drastic în speranța că numărul îmbolnăvirilor va scădea. Perioada valabilității decretului este până pe 3 aprilie. Apoi se va vedea, în funcție de cum vor evolua lucrurile”, a spus Budac.

El mai spune că sistemul sanitar italian este sub stres, reanimările sunt aproape pline și este mare nevoie de medici și infirmieri.

”Alimentele nu sunt încă o problemă”

Românul a mai arătat că oamenii se duc la serviciu în continuare, dacă au unde să se ducă, în cazul în care firmă unde lucrează nu a fost închisă pentru prevenție.

”Cum noi facem servicii, adică fotografii, este altfel, lucrăm acasă. Deocamdată. Însă evident că ne afectează și pe noi prin interdicția de mobilitate. Alimentele deocamdată nu sunt o problemă aici. Oamenii merg să și facă cumpărăturile și în sfârșit au înțeles că trebuie să poarte măști de protecție și să păstreze distanță minima de cca 1 m. În unele magazine nu se poate intra decât în grupuri mici, din motive lesne de înțeles. Supermaketurile rămân deschise, dar doar partea alimentară”, a precizat românul.

România ar trebui să tragă niște concluzii din situația Italiei

”Chestiunea este una serioasă, însă mulți nu au considerat la început asta, acesta fiind și unul din motivele pentru care s-a ajuns aici. România ar trebui să tragă niște concluzii din asta și oamenii să nu mai ia problemă la modul lejer. Pentru că e vorba despre viață lor”, a mai spus Budac.

Legat de decizia unora dintre români de a reveni în România, Sorin Budac o consideră o acțiune iresposabilă.

”E iresponsabil să iei această decizie de a pleca dintr-o zonă de risc de contagiu într-o altă zonă. Probabilitatea de a răspândi virusul e foarte mare. Cei care au plecat de urgență în România au greșit. Poate unii sunt asimptomatici, poate sistemul lor imunitar este ok, și nu au semne evedente ale bolii, dar pot pune în mare pericol pe cei de acasă, în special pe cei în vârstă”, a concluzionat românul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri