România nu este pregătită pentru o situație precum cea din Italia în ceea ce privește noul coronavirus, însă autoritățile au procedat corect, sunt de părere specialiștii prezenți la conferința Future Healthcare, organizată de wall-street.ro. Totodată, reprezentanții industriei farmaceutice consideră că vor apărea probleme pe viitor, mai ales în ceea ce privește producția de medicamente.

Nicio țară de pe planeta asta nu e pregătită de criză. Economia e bazată pe eficiență, pe stocuri cât mai mici. Un sistem astfel construit nu are cum să răspundă la situații de criză. Ce ți se oferea în trecut acum se oferă mai puțin și în același timp, din cauza panicii, se cere mai mult în loc de existe chibzuință

Adrian Grecu, președinte Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR)

Totodată, în contextul epidemiei de coronavirus, Adrian Grecu aduce în discuție și problema industriei de medicamente generice, care nu a fost susținută niciodată, însă acum este un moment benefic pentru a se exploata acest lucru. ”Nu lăsa nicio criză mare să se irosească, trebuie să ne reinventăm, să găsim o altă modalitate de lucru”, a completat acesta.

Vezi și: Coronavirus. România interzice pentru 6 luni exportul de medicamente care au legătură cu coronavirusul

”Pe farma sunt multe fabrici în Italia, ce ne facem dacă statul italian decide să nu mai plece nimic în afară?”, adaugă reprezentantul producătorilor de medicamente generice.

Diana Mereu, director executiv RASCI, este de părere că cel mai important lucru în acest moment este să facem în așa fel încât să ajungem la prevenție .

”Trebuie să vorbim de o precauție, mai ales că ne aflăm și în sezonul gripei. Cred că autoritățile sunt pregătite, însă doar o situație de criză poate spune cu exactitate”, a completat aceasta.

Zentiva: ”Vor apărea probleme pe viitor, mai ales în ceea ce privește producția de medicamente”

Și Simona Cocoș, director general Zentiva pe România & Republica Moldova, este de părere că autoritățile au procedat corect prin organizarea unui comitet pentru situații de urgență. Cu toate acestea, consideră că vor apărea probleme pe viitor, mai ales în ceea ce privește producția de medicamente. ”Noi ne-am așteptat că vor fi probleme cu China cu privire la materiile prime, sunt însă cu India”.

De asemenea, reprezentanta Zentiva spune că cererea pentru medicamente a crescut cam de trei ori în această perioadă. ”Probabil sunt retailerii care își fac stocuri pentru situații dificile. Este un moment bun în care își pot da seama care este importanța industriei farma și a producătorilor farma în România”.

În această perioadă, Zentiva lucrează la capacitate maximă cu cei aproximativ 770 angajați.

”Dezinfectăm foarte des. Am monitorizat colegii plecați, i-am ținut în carantină să nu vină la serviciu imediat ce s-au întors. Lucrăm 7 zile din 7 ca să facem față cererii excepționale din ultima perioadă”, a precizat Simona Cocoș.

Grupul DONA: Ieri când s-au închis școlile toată lumea a fost în farmacii

Mihaela Ungureanu, CEO al Grupului Dona, spune că nu are trebui să ne îngrijorăm, pentru că sistemul nostru medical a fost într-o perpetuă criză.

”Nu ne-am facut stocuri, avem un sistem centralizat de comenzi. Au crescut vânzările, tratamentul fiind foarte variat. Suntem peste, față de anul trecut. În ultimele săptămâni au izbucnit vânzările, ieri când s-au închis școlile toată lumea a fost în farmacii”, a declarat CEO-ul grupului DONA. ”Nu avem măști, în schimb avem dezinfectant”, spune aceasta.

Întrebată despre măsurile luate de grupul DONA în timpul epidemiei, Mihaela Ungureanu precizează că este dificil să trimită personalul acasă și să închidă farmaciile.

Este dificil să trimitem personalul acasă; să închidem farmaciile în această perioadă nu ar fi totuși un lucru bun. Da, avem ceva concedii de odihnă în această perioadă, însă avem planuri de voiajare de la o farmacie la alta pentru a le putea ține deschise pe toate. Ne cam încurcă statul acasă al copiilor, având în vedere că peste 90% din angajații noștri sunt femei, multe mămici care își doresc să rămână acasă cu copiii.

Mihaela Ungureanu, CEO grupul DONA

Conferința Future Healthcare este organizată de wall-street.ro în parteneriat cu Huawei, Signal Iduna, Nutribalance, RASCI, Roche, Emerald, Sofmedica, Medcity, ZEBRA Technologies și Janssen Compania Farmaceutică a Johnson & Johnson.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri