Cu circa o mie de cazuri confirmate, ţările nordice nu scapă de epidemia de coronavirus care domină de mai multe săptămâni actualitatea planetară, izolează comunităţi întregi, riscă să arunce economia în recesiune şi provoacă panică în pieţele financiare, informează miercuri AFP.

Marţi, bilanţul global al deceselor în urma epidemiei a ajuns la 4.250 de persoane dintre cele circa 117.000 cazuri de infectare confirmate. China, Italia, Coreea de Sud, Iran şi Franţa se numără printre cele mai afectate ţări.

Însă până în prezent, în Europa de Nord nu s-a înregistrat niciun deces în urma epidemiei de coronavirus, a cărei mortalitate, spun specialiştii, este mai mare ca cea a gripei sezoniere, care face sute de victime anual în această regiune.

De la Reykjavik la Helsinki, cei mai mulţi dintre purtătorii virusului se află într-o stare bună, aşteptând, în izolare la domiciliu, să fie declaraţi necontagioşi pentru a-şi putea relua activităţile obişnuite.

Dintre cele 76 de cazuri depistate în Islanda, niciunul nu a necesitat spitalizare. În Norvegia, doar 277 de persoane contaminate au fost spitalizate.

Citeste si:
Încă un deces provocat de noul virus în România
COVID-19 | Încă un deces...

Potrivit experţilor, este rezultatul unui ansamblu de factori demografici şi sanitari care asigură bunul renume al ţărilor nordice.

„O populaţie cu o stare generală de sănătate bună, vaccinată, un sistem de sănătate gratuit, un nivel redus de tabagism şi noxe industriale… „, a afirmat Oystein Olsvik, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Tromso (nordul Norvegiei). „Populaţia scandinavă este în general mai puţin vulnerabilă la această formă de boală care se poate dezvolta în zone dens populate din China”, a mai spus acesta.

Este de asemenea un indiciu că în regiune epidemia este încă la început, afectând cel mai adesea o categorie specifică din populaţie, cei care călătoresc.

Scandinavii care au fost testaţi pozitiv până în prezent sunt relativ tineri (44 de ani, media de vârstă în Norvegia), prezintă simptome uşoare, iar contaminarea a avut loc cu prilejul unei excursii la schi în Italia sau în Austria.

Citeste si:
Încă o cunoscută cofetărie se gândește să renunțe la produsele mai...
Tendința cofetăriilor în...

„În comparaţie cu Italia, spre exemplu, unde o mare parte dintre persoanele infectate au vârste înaintate (…), asta dovedeşte că (boala) nu este periculoasă pentru tinerii cu o stare de sănătate bună, dar că poate fi foarte gravă pentru vârstnici”, a precizat Johan von Schreeb, profesor de medicină de catastrofă la Institutul Karolinska din Stockholm.

În plus, un scandinav vârstnic are o stare generală de sănătate peste medie.

„În China, la 80 de ani, eşti foarte bătrân, în timp ce un octogenar norvegian poate participa la Birken (o celebră cursă de schi-fond) sau să meargă de la Oslo la Trondheim pe bicicletă”, precizează profesorul Olsvik.

Fie că sunt sau nu testate, persoanele care revin din zone de risc sunt îndemnate să rămână două săptămâni în carantină la domiciliu.

Citeste si:
Cîțu: Măsurile luate de guvernul României până acum încep să dea...
COVID-19 | Florin Cîțu:...

Autorităţile sanitare se implică în depistarea cazurilor în scopul izolării maladiei într-un stadiu precoce, chiar dacă statisticile se măresc cu persoane asimptomatice.

„Diagnosticăm aceste cazuri probabil la doar o zi sau două după apariţia primelor simptome, care sunt foarte uşoare”, a explicat adjunctul ministrului Sănătăţii din Islanda, Kjartan Hreinn Njalsson. ”Aceste persoane, care devin apoi foarte preocupate de starea lor de sănătate, ţin strâns legătura cu medicul şi primesc numeroase sfaturi despre procedura de urmat”.

La Oslo, Stockholm sau Aarhus (Danemarca), testarea poate fi realizată chiar în autovehicule, similar unui ”drive-in”. Islanda, la rândul său, preconizează un program de depistare naţională pentru a stabili amploarea exactă a răspândirii virusului.

Cu toate acestea, ţările din Europa de Nord ştiu că nu sunt pe deplin la adăpost.

Atunci când, într-un scenariu aproape inevitabil, virusul va afecta toate straturile populaţiei, capacităţile spitaliceşti, în special cele ale unităţilor de primiri urgenţe, riscă să fie depăşite, iar bilanţul uman să se agraveze.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Citește și
GCS: 213 noi cazuri de îmbolnăvire cu noul Coronavirus
Setari Cookie-uri