COVID-19 | Problemele spitalelor din Europa de Est: exodul masiv al medicilor și lipsa materialelor sanitare

Deși pandemia de COVID-19 nu a lovit Europa de Est și Centrală cu o forță atât de mare ca în Italia, Spania și Franța, oficialii din domeniul sănătății din toată regiunea trag semnale de alarmă cu privire la lipsa de personal medical, dotări, echipamente și paturi de spital suficiente pentru a face față mai multor focare de virus izbucnite simultan.

Exodul masiv de medici și asistente către Occident, în special Germania, pare a fi un obstacol major în lupta împotriva epidemiei. Acum, personalul medical este chemat să vină de la pensie, studenților de la medicină li se cere să facă voluntariat, potrivit G4Media.

Guvernul din Slovenia a suspendat studiile de specialitate pentru noi medici și stagiari, astfel încât aceștia să poată participa la efortul de a combate epidemiile. Medicii absolvenți care încă nu au licențele lor vor fi trimişi oriunde va fi nevoie de ajutorul lor. Țara mică Slovenia a fost lovită puternic de răspândirea virusului din Italia vecină, cu 273 de cazuri confirmate și un deces, potrivit celor mai recente cifre de marți.

Sistemele medicale din Serbia, Bulgaria, Albania, Bosnia, Macedonia de Nord și România au fost toate afectate de exodul masiv de medici și asistente medicale în ultimii câțiva ani. Medicii s-au mutat în țări mai bogate pentru salarii mai bune. În Bulgaria, guvernul a anunțat sprijin financiar pentru toți medicii implicați în tratamentul pacienților cu coronavirus. 500 de euro suplimentari vor fi plătiţi fiecărui lucrător medical la salariile lunare. În Albania, premierul Edi Rama a spus că începând cu luna martie întregul personal medical va fi plătit cu 1.000 de euro mai mult pe lună. Salariul mediu lunar al Albaniei este de 450 de euro.

În Croația, care se confruntă și cu o penurie majoră de lucrători medicali, lupta împotriva epidemiilor este comparată cu războiul țării pentru independența față de Iugoslavia, din anii 90.

Citeste si:
Alegeri locale 2020: Robert Negoiță a votat
Alegeri locale 2020: Robert...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

„Cred că suntem obișnuiți cu tot felul de situații”, a spus Alemka Markotic, șeful spitalului din Zagreb pentru boli infecțioase.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri