Cultura organizațională, accesul la cele mai noi tehnologii medicale și echilibrul între viața personală și cea profesională sunt principalii factori care influențează alegerea locului de muncă în rândul tinerilor medici români, conform raportului Future Health Index 2020 publicat de Philips. Cea de-a cincea ediție a studiului global propune în premieră un profil al medicilor români din noua generație, realizat din perspectiva a trei aspecte-cheie ale vieții lor profesionale: nivelul de pregătire, accesul la tehnologie de vârf și calitatea mediului de lucru. Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 3.000 de medici cu vârsta sub 40 de ani, angajați în mediul public și privat în 15 țări, printre care și România.

Raportul Future Health Index 2020 - Era oportunităților: Susținerea generației viitoare pentru transformarea serviciilor medicale analizează așteptările tinerilor profesioniști din domeniul sănătății, sub 40 de ani, cu privire la utilizarea tehnologiei, nivelul de educație și pregătire profesională, satisfacția la locul de muncă și posibilitatea de a contribui la transformarea sistemului de sănătate. Raportul analizează și diferențele dintre aceste așteptări și realitatea locurilor de muncă în care își desfășoară activitatea medicii noii generații.

Ne aflăm într-un punct de cotitură în îngrijirea medicală. Viitoarea generație de profesioniști din domeniul sănătății va juca un rol critic în transformarea sistemului de sănătate și optimizarea calității actului medical. Medicii tineri sunt formați în era digitală, de aceea interacționează cu ușurință cu tehnologia și cantitatea masivă de date la care sunt expuși zilnic în viața personală.

Retail jobs

Jens-Jakob Gustmann, lider al diviziei dedicate Health Systems, Europa Centrală și de Est

Așteptări privind educația și pregătirea profesională

România se remarcă în rândul țărilor chestionate în ceea ce privește percepția cadrelor medicale tinere despre formarea lor profesională și dezvoltarea unor abilități non-clinice cheie. 97% dintre respondenți consideră că experiența i-a pregătit pentru a educa pacienții pe tema prevenției, iar 91% se consideră pregătiți să crească eficiența activității desfășurate în spitale sau cabinetele medicale.

Eficacitatea abilităților non-clinice este afectată, însă, de decalajele în alinierea la standardele globale de îngrijire a sănătății. Doar 50% dintre respondenții din România au declarat că au cunoștințe vaste despre evaluarea calitativă a performanței sistemului de sănătate, în timp ce 35% nu știu să folosească datele digitale despre pacienți pentru a lua decizii medicale.

Citeste si:
O industria care creste: tehnologiile medicale
O industria care creste:...

În ciuda acestor decalaje, există oportunități pe care liderii din domeniul sănătății le pot valorifica pentru a crește satisfacția tinerilor medici la locul de muncă și a contribui, astfel, la atragerea și reținerea tinerelor talente în România. Printre acestea se numără accesul la cursuri de formare suplimentare sau la noi experiențe precum lucrul cu tehnologii medicale digitale avansate.

Transformarea serviciilor medicale prin tehnologie

Tinerii medici din România sunt susținători convinși ai potențialului noilor tehnologii și ai datelor de a îmbunătăți semnificativ experiența profesională și calitatea îngrijirii oferite pacienților. 88% dintre respondenți sunt de acord că utilizarea tehnologiilor digitale duce la îmbunătățirea rezultatelor actului medical.

Citeste si:
Fady Chreih, despre Regina Maria în 2022: Nu poți avea sănătate...
INTERVIU cu Fady Chreih,...

Mai mult, medicii români intervievați cred în potențialul telemedicinei și al tehnologiei bazate pe Inteligența Artificială de a crește calitatea și accesibilitatea îngrijirii medicale, de a reduce costurile, de a îmbunătăți experiența pacienților și a crește dezirabilitatea locurilor de muncă din sistemul medical. Nu mai puțin de 79% dintre ei sunt de acord că folosirea tehnologiilor potrivite înseamnă mai mult timp disponibil pentru pacienți, iar 77% recunosc rolul acestor instrumente în reducerea nivelului de stres de la locul de muncă.

Cu toate acestea, lipsa interoperabilității rămâne o barieră majoră în adoptarea tehnologiilor medicale în spitale și cabinete medicale. 70% dintre respondenții români sunt de acord că restricțiile de partajare a datelor duc adesea la informații incomplete referitoare la pacienți și 63% consideră că nu au suficiente date digitale referitoare la pacienți pentru a influența rezultatele.

Citeste si:
Șapte din zece români petrec o zi de concediu la ghișeele...
Șapte din zece români petrec...

Locul de muncă ideal

Medicii participanți la stiudiu fac față unor responsabilități multiple care depășesc aria de îngrijire a pacienților, iar condițiile de lucru încurajează stresul și epuizarea. 1 din 5 respondenți au luat în considerare schimbarea profesiei din aceste motive.

Cu toate acestea, alți factori au un impact negativ semnificativ asupra satisfacției la locul de muncă: respondenții din România menționează impactul negativ al constrângerilor bugetare crescute (97%), barierele administrative (91%) și impactul deciziilor liderilor fără pregătire medicală (90%) ca principale bariere în calea satisfacției profesionale.

Raportul „Future Health Index 2020” evidențiază și nevoia clară a tinerilor profesioniști din sănătate de a lucra într-un mediu flexibil, bazat pe colaborare. Factori precum cultura organizațională la locul de muncă, accesul la cele mai noi echipamente/tehnologii medicale, echilibrul între viața personală și cea profesională sunt aspectele cele mai importante pe care le iau în considerare atunci când aleg un loc de muncă.

Citeste si:
Ministrul Sanatatii: Unde gresesc managerii de spitale
Ministrul Sanatatii: Unde...

Raportul Future Health Index 2020 se bazează pe date dintr-o cercetare în rândul tinerei generații de profesioniști din domeniul sănătății. El colectează informații de la aproximativ 3.000 de respondenți din 15 țări care au răspuns la întrebări despre nivelul de pregătire pentru gestionarea asistenței medicale în viitor. Respondenții au vârste sub 40 de ani și lucrează în domeniul sănătății în zone urbane, atât în mediul public, cât și în mediul privat.

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) este o companie de tehnologie în domeniul sănătății. Cu sediul în Olanda, compania este unul dintre liderii în imagistică medicală, terapii ghidate imagistic, sisteme de monitorizare a pacienților și informatică medicală, precum și în domeniul sănătății consumatorilor și cel al îngrijirii la domiciliu. Portofoliul Philips de tehnologii în domeniul sănătății a generat în 2018 vânzări de 18,1 miliarde de euro, iar compania are aproximativ 77,000 de angajați și este prezentă în peste 100 de țări.

Citeste si:
Lumea se schimbă, dar și meseriile odată cu ea. Ce joburi vor fi la...
Lumea se schimbă, dar și...
Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri