Un semnal de alarmă tras de experții de la Filip & Company și susținut de wall-street.ro.

Comunitatea medicală a avertizat deja că pacienții cu afecțiuni preexistente, precum și cei în vârstă prezintă cel mai mare risc de complicații în cazul infectării cu COVID-19. Iar medicii din ambulatoriu nu au în acest moment acces la măsurile și echipamentele de protecție absolut necesare pentru a reduce riscul propriu de contaminare.

Răspunsul necesar există și se numește telemedicina.

Telemedicina în forma înțeleasă și practicată în sistemul canadian este furnizarea de expertiză medicală în scopul diagnosticării și îngrijirii pacientului cu ajutorul telecomunicațiilor și tehnologiei informației în care pacientul și furnizorul sunt separați la distanță. Telemedicina include furnizarea de patologie, imagistică medicală și servicii consultative pentru pacienți. Acesta poate fi furnizat prin utilizarea telefonului și a telefoanelor mobile, prin e-mail, conferințe video și audio, monitorizare la distanță și proceduri telerobotice.

Citeste si:
Platforma utilizată de ASSMB pentru evaluare plănuiește să se extindă
Platforma utilizată de...

Organizația Mondială a Sănătății a adoptat anul trecut primul draft privind o Strategie Globală privind Medicină Digitală și recomandă tuturor statelor să adopte propria strategie în acest domeniu, văzută că o modalitate de a asigura dreptul universal la asistență medicală.

La acest moment medicii din România nu pot să practice medicina la distanță în ambulatoriu – principalul impediment fiind însă de natură legislativă.

Există numeroase raționamente care au întârziat adoptarea reglementărilor privind telemedicină în România – dar acesta este un moment de criză majoră, în care ezitările și precauțiile anterioare trebuie re-evaluate. Fiindcă acum avem nevoie de asistență medicală efectivă, ceea ce include diagnostic și prescripție de tratament, în condiții care nu expun nici pacienții și nici medicii la riscul infectării cu COVID-19. Să utilizăm tehnologia care ne permite continuarea serviciilor medicale în ambulatoriu și scăderea presiunii asupra sistemului spitalicesc.

Facem apel la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență să adopte reglementarea excepțională temporară necesară pentru a permite medicilor din ambulatoriu să consulte și să evalueze pacienți de la distanță și să prescrie medicamente prin rețete on-line pentru medicamentele necesare care să fie ridicate direct din farmacii.

Citeste si:
10 recomandari la doi ani de la implementare normelor GDPR
10 recomandari la doi ani de...

Să avem încredere în medicii din ambulatoriu, în responsabilitatea lor, în profesionalismul lor și în devotamentul lor pentru pacienți!

Să dăm o șansă pacienților din România să își continue viață fără expunerea la riscuri suplimentare și să garantăm dreptul la ocrotirea sănătății în formă accesului la asistență medicală necesară!

Sursa foto: Shutterstock.com