Sorina Pintea, demisă de la conducerea Spitalului Județean Baia Mare. Noul manager, contestat de președintele Consiliului Județean

Premierul Ludovic Orban i-a cerut, în ședința de guvern de joi, ministrului Sănătății să o demită pe Sorina Pintea din fruntea Spitalului Județean Baia Mare. Ca urmare a acestei discuții, Nelu Tătaru a demis-o pe Sorina Pintea de la conducerea Spitalului Județean Baia Mare.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Baia Mare, numit vineri prin ordin al ministrului Sănătăţii, este liberalul Alexandru George Oros. El o înlocuiește astfel pe fosta PSD ministră a Sănătății, Sorina Pintea, care a revenit zilele trecute asupra demisiei depus în martie, după ce a fost pusă sub acuzare de DNA și arestată pentru luare de mită.

Oros este consilier local PNL în cadrul Primăriei municipiului Sighetu Marmaţiei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea, consideră însă inoportună numirea unui manager interimar la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare şi a semnalat acest lucru într-o scrisoare deschisă adresată, în cursul serii de vineri, ministrului Sănătăţii, potrivit Agerpres.

„Vă cer să vă reconsideraţi poziţia privind numirea lui Alexandru Oros în funcţia de manager-interimar al celui mai important spital din Maramureş, care deserveşte pacienţi din toată regiunea de Nord-Vest şi să luaţi act de solicitarea Consiliului Judeţean Maramureş, ca Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Dr. Constantin Opriş’ din Baia Mare să fie condus, în continuare, de dr. Vasile-Ioan Pop. Înainte de a vă acuza de rea-intenţie, prefer să cred că sunteţi doar greşit informat de colegii din jurul dumneavoastră”, arată, în scrisoarea deschisă, Gabriel Zetea.

Citeste si:
Dosarul penal al Sorinei Pintea, mutat de la un tribunal la altul
Dosarul penal al Sorinei...

În argumentul său, preşedintele CJ susţine că soluţia optimă ar fi menţinerea în funcţia de manager interimar a dr. Vasile Ioan Pop, acesta ocupând funcţia după reţinerea de către procurorii DNA a managerului Sorina Pintea.

"Dr. Vasile-Ioan Pop este director-medical al unităţii sanitare din anul 2013, a condus spitalul de fiecare dată când managerul în funcţie a lipsit (chiar şi în cei aproape doi ani de zile în care ec. Sorina Pintea a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii), iar în ultima lună şi jumătate, dr. Vasile-Ioan Pop a gestionat cu mult profesionalism atât partea medicală, cât şi partea de management a Spitalului Judeţean din Baia Mare", afirmă Gabriel Zetea.

Acesta apreciază că noul manager interimar Alexandru Oros, numit de Ministerul Sănăţii la SJU Baia Mare, nu are nicio legătură profesională cu domeniul medical.

"Domnul Oros nu are legătură cu activitatea medicală, nu a activat în domeniu din anul 2016, când şi-a finalizat în condiţii controversate mandatul de manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Controalele efectuate de Ministerul Sănătăţii în anul 2014, în unitatea pe care Alexandru Oros o conducea de un an de zile, au scos la iveală deficienţe majore de administrare, spitalul din Sighet riscând, la acel moment, să fie retrogradat la un spital de nivelul V. Doi ani mai târziu, în mai 2016, controlul realizat de DSP Maramureş s-a soldat cu amenzi în sumă de 10.000 de lei pentru Spitalul Municipal Sighet, motivaţia pe scurt fiind aceea că unitatea medicală nu a utilizat deloc biocide şi că deşeurile medicale periculoase au fost depozitate în condiţii improprii, amendă care nu a fost contestată", arată, în argumentul său, Gabriel Zetea.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii să înceapă procedurile de demitere a directorului Spitalului Judeţean Maramureş, în cazul în care se dovedeşte că preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş ar fi repus-o în această funcţie pe Sorina Pintea.

Sursa foto: Agerpres FOTO
Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri