Peste 230 de medici din linia întâi (ATI, boli infecțioase, pneumologi), din care 70 din diaspora, s-au alăturat, până în prezent, proiectului Rețeaua de Solidaritate. Zeci de ghiduri medicale și protocoale din întreaga lume au fost incluse în biblioteca de resurse, multe dintre ele fiind puse la dispoziția medicilor și autorităților, într-un cadru de dialog oficial, pentru a putea fi preluate și implementate și în România.

Rețeaua de Solidaritate este o mișcare civică și socială, lansată în contextul COVID-19, având ca obiective:
• conectarea românilor care au nevoie de ajutor în Europa cu cei care-l pot oferi.
• abordarea individuală a cazurilor aflate în situație limită (situații medicale, alimente, transport, locuință) și punerea lor în legătură cu autoritățile locale sau asociațiile caritabile din regiunea respectivă și/sau cu reprezentanții autorităților române din țara respectivă pentru consiliere, suport juridic și eventual material, în funcție de caz.
• crearea unui spațiu sigur de ascultare și dialog între medici. Ascultarea stimulează solidaritatea - un catalizator esențial al transformărilor sistemice prin forța comunităților solidare.

O componentă importantă a rețelei este comunitatea Medici solidari, care are în prezent 230 de membri, dintre care 70 din diaspora, majoritatatea medici din prima linie (ATI, boli infecțioase, pneumologi). Aceștia schimbă informații oficiale/validate/implementate în spitalele în care lucrează, dar și experiența personală căpătată în ultimele săptămâni. În acest moment, în rețea sunt medici din România, Franța, Elveția, Germania, UK, Italia, Spania, Grecia, Olanda, Belgia, Cipru, Slovacia, Austria, Irlanda, Suedia, SUA și Rep. Moldova (țară care are nevoie de ajutor pentru că informațiile sunt restricționate de către autorități).

Medicii solidari comunică permanent printr-un grup dedicat de WhatsApp (discuții zilnice) și participă la videoconferințe săptămânale. De asemenea, un grup restrâns de 12 medici din prima linie organizează videoconferințe zilnice și colaborează online pentru filtrarea ghidurilor relevante și validarea lor. Cu ajutorul medicilor, Rețeaua de Solidaritate a alcătuit o bibliotecă de resurse științifice și validate, care conține ghiduri, protocoale, bune practici din întreaga lume în domeniul managementului cazurilor COVID-19 (protocoale de testare, protecție, ghiduri medicale, legislație, statistici, proceduri de decontaminare etc.) și care au fost puse la dispoziția medicilor și autorităților din România, pentru a ajuta în lupta COVID-19 (https://reteauadesolidaritate.com/). Începând din 23 martie 2020, când a fost lansată, secțiunea ghiduri și protocoale terapeutice a fost accesată de peste 30.000 de utilizatori.

“Împreună cu colegii din Europa am creat Rețeaua de Solidaritate și încercăm prin această resursă să transmitem informații importante medicilor români, autorităților și populației. Este foarte important să se înțeleagă la toate nivelurile că primul pas necesar este prevenirea transmiterii acestei infecții”, a declarat Dr. Florin Puflea, medic specialist Terapie Intensivă în Verona, Italia.

Citeste si:
Ajutor în pandemie: Republica Moldova va trimite o echipă medicală...
Ajutor în pandemie: Republica...

“Rețeaua de Solidaritate are în acest moment peste 230 de medici, o bună parte dintre ei care lucrează în prima linie în mai multe țări din Europa și chiar peste ocean dar și medici din România cu care ne bucurăm să avem discuții săptămânale. Pe site-ul www.retauadesolidaritate.com oamenii pot găsi o bibliotecă ce conține foarte multe date științifice de ultimă oră pe care noi le folosim acum aici la Basel, în Elveția”, a afirmat Dr. Mihaela Sava, medic specialist Boli Infecțioase în Basel, Elveția.

Sursa foto: Unsplash

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri