Deocamdată suntem pe o pată descendentă a epidemiei, chiar dacă alternează cu o zi sau două în care avem o creştere a numărului de cazuri faţă de ziua precedentă, dar nu suntem într-o situaţie care să ne îngrijoreze. Trebuie respectate acele precauţii, iar populaţia trebuie să înţeleagă că orice măsură de relaxare se face gradual, progresiv, având şi nişte contramăsuri când evoluţia este nefavorabilă, a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În ce condiții s-ar putea reveni la restricții?

Astfel, „o creștere bruscă a numărului de cazuri noi, o creștere a adresabilității unităților de primiri urgențe cu simptomatologie respiratorie, o creștere a numărului de cazuri în terapie intensivă, care să sufoce sistemul medical și secțiile de ATI, acela ar fi un moment în care ar trebui să luăm alte decizii”, a arătat ministrul Tătaru. El a subliniat însă că pentru reintroducerea restricțiilor ar trebui să asistăm la „o creștere constantă și exponențială” a numărului de cazuri, scrie Digi24.

Ministrul este optimist. „Urmărind evoluţia de până acum, spiritul civic, normele de aplicare, ordinele de ministru, ordinele de comandant, hotărârile CNSU, mergem spre o evoluţie favorabilă”, spune el.

Citește și Ministrul Sănătății: „Mergem spre a treia etapă de relaxare, pandemia e controlabilă”

Noi focare. Personalul medical ar putea fi testat la fiecare 7-14 zile

„Un focar de transmitere comunitară îl avem acum în Galaţi, unde avem două localităţi, sunt 8.000-9.000 de oameni care sunt carantinaţi. Şi cele două cazuri sugestive, Arctic Găeşti şi la Sebeş, fabrica de îngheţată. E sub control, sunt anchete epidemiologice, sunt comunităţi care pot fi identificate, care pot fi anchetate epidemiologic şi atunci putem şi stăpâni focarele”, a dat asigurări ministrul sănătăţii.

Până acum în România s-au făcut aproape 400.000 de teste și aproximativ 270.000 de persoane au fost testate. Diferența o reprezintă testele duble sau triple pentru cei deja diagnosticați.

„Noi am plecat de la un laborator și 100 de teste pe zi, astăzi suntem la 99 de puncte de testare şi o capacitate de 16.000 de teste pe zi. Facem în jur de 11.000 - 12.000 teste pe zi în zilele pline, în week-enduri 6.000 - 7.000 de teste”, a arătat ministrul.

În plus, spitalele sunt acum mai bine dotate, însă e adevărat că odată cu furnizarea de echipamente, a intervenit o anumită relaxare, ce poate duce la „accidente”, adică la apariția unor focare chiar în spitale.

De aceea, personalul medical care nu prezintă simptome ar putea fi testat în curând, potrivit unui protocol aflat în pregătire, la fiecare 7-14 zile, la fel ca beneficiarii din căminele de bătrâni, a declarat Nelu Tătaru. În prezent se lucrează la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) la readaptarea protocolului de testare pentru noul coronavirus.

„Solicitarea mea a fost, dincolo de ce avem în acest moment - cămine de bătrâni, personal care îngrijeşte, cei care vin din anumite zone unde sunt focare, femeile însărcinate care ies din izolare, bolnavii oncologici care se pregătesc de transplant, cei dializaţi, cei care sunt contacţi ai unor persoane - să intre și personalul medical care nu prezintă simptome, nu are niciun contact, dar să fie testaţi şi retestaţi cam la 7-14 zile, pentru a putea asana şi focarele care există acum în spitale, dar şi pentru a menţine spitalele curate”, a precizat Nelu Tătaru în interviul pentru Digi24.

În acest moment, protocolul prevede că sunt testaţi toţi cei instituţionalizaţi în căminele de bătrâni, iar personalul de îngrijire este testat o dată la două săptămâni.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri