Managerul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, Mirela Grosu, a declarat pentru Agerpres că 9 cadre din cadrul unităţii medicale au fost confirmate pozitiv la infecţia cu COVID-19. Cadrele medicale au fost depistate după ce una dintre asistentele medicale care lucrează în blocul operator nu s-a simţit bine la reîntoarcerea din minivacanţa de Rusalii.

„Marţi, după zilele libere (de Rusalii -n.r), s-a prezentat la serviciu o asistentă de la blocul operator care avea o stare generală mai proastă, dar care nu avea simptome de COVID-19. La triajul epidemiologic pe care îl facem personalului ea a spus că nu se simte bine, aşa că am trimis-o acasă. A doua zi am chemat-o la testare şi a fost confirmată pozitiv. S-a făcut ancheta epidemiologică în spital, s-au stabilit contacţii direcţi ai asistentei, şi am testat 50 de persoane. Ieri (vineri - n.r.) am mai testat 236. Deci în total 286 de persoane. Am depistat 9 persoane, 8 asistente medicale şi un medic rezident. În afară de medicul rezident, celelalte 8 persoane sunt din blocul operator şi sterilizare. Toţi cei infectaţi sunt asimptomatici", a precizat Mirela Grosu.

Potrivit acesteia, situaţia nu ar trebui să reprezinte un risc pentru restul celor care se află în spital, deoarece personalul din blocul operator şi de la sterilizare are un circuit separat de intrare şi au vestiar separat.

În ceea ce priveşte sursa de infectare, este greu de depistat, deoarece nu se ştie dacă prima asistentă medicală depistată este cea cea care a transmis virusul, şi nici celelalte nu ştiu dacă au luat contact cu o persoană posibil infectată. Sursa de infectare este greu de depistat întrucât trei dintre cadrele medicale infectate circulă cu mijloace de transport în comun, iar una face naveta de la Paşcani cu trenul sau cu microbuzul", a precizat Mirela Grosu.

Managerul IRO Iaşi crede că infectarea personalului s-a făcut între intervenţiile chirurgicale și a precizat că va continua testarea personalului medical.

Ieri s-a închis blocul operator, s-a făcut curăţenie, dezinfecţie, şi astăzi s-a reluat activitatea chirurgicală. Noi continuăm ancheta în spital, nu neapărat ancheta dar testăm personalul medical pentru că el este cel care circulă prin spital şi este cel care poate răspândi virusul. Pacienţii ies din salon doar cu mască şi merg însoţiţi doar de personalul medical. Cred că este prioritar să testăm personalul medical", a precizat managerul IRO Iaşi.

Cele 8 persoane infectate sunt internate la Spitalul de Boli Infecţionase "Sfânta Parascheva" din Iaşi.

Sursa foto: Facebook Oncologie Medicală

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri