Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) a fost dotat cu un robot de dezinfecţie autonom, folosit pentru sterilizarea spaţiilor medicale. MUV Smart/ Steriliser este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, prin intermediul unei surse de radiație UVC, care este eficientă împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni, inclusiv a tuturor tipurilor de coronavirus cunoscute.

Robotul este capabil să navigheze spații complexe evitând coliziunile, să detecteze prezența oamenilor pentru a-și dezactiva lămpile și care poate fi supravegheată și controlată și de la distanță prin intermediul unei aplicații Android.

Modulab, start-up înscris in Acceleratorul BCR-InnovX, a început producția în serie a acestui robot, cu ajutorul unei campanii de crowdfunding derulată în cursul lunii aprilie. În plus, proiectul Modulab a fost asociat campaniei #staycontactless derulată de George, prin care BCR a promis că, dacă va convinge mai mult de 23.000 de oameni sa dea share mesajelor de responsabilitate si distanțare socială din cadrul campaniei, va cumpăra primul robotul autonom produs, pe care îl va dona unui spital din România.

”Trebuie să fim conșienti cu toții că pandemia va schimba paradigma în sistemul medical. Trebuie să învățăm că trăim alături de un virus destul de temut, cu transmitere ușoară și va trebui să ne luăm măsuri de protecție, măsuri de dezinfecție, de aseptizare, care nu se vor termina o dată cu pandemia și vor trebui să devină o constantă”, a declarat Prof. Univ. Dr Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Robotul a fost folosit pentru prima dată în Spitalul Universitar luni.

”Noi o să începem cu zonele care sunt mai dificil de cartografiat, după care vom merge în zonele extinse și în paralel o să încercăm să demarăm un studiu de cercetare microbiologic. Vrem să avem o confirmare a securității microbiologice. Înainte făceam o dezinfecție mecanică după care urma una chimică și nebulizari repetate pe care le vom face în continuare , dar vom suplini cu ajutorul acestui roboțel”, a precizat Cîrstoiu.

Cum funcționează robotul de dezinfecţie autonom

MUV Smart este un robot produs de Modulab, start-up înscris în Acceleratorul de Business BCR InnovX.

Modulab a fost înființat de către Paul Popescu, Matei Popescu și Ioana Calen ca o platformă interdisciplinară între artă, design și tehnologie, unde tehnologia este folosită ca un mijloc de expresie pentru ideile inovatoare, pe o cultură a punerii în comun a informațiilor, rezultatelor și a cunoașterii. În ultima perioada, proiectul s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea de roboți autonomi.

”Ne pregătim pentru perioada următoare, să punem la punct o linie de producție care va fi capabilă sa livreze un robot la fiecare 2 zile”, a completat Paul Popescu.

MUV Smart/ Steriliser are capacitate totală de 5200W și o autonomie de minim 5 ore, putând steriliza un spațiu de 30 metri pătrați în mai puțin de 10 minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu, dar și în interacțiunea cu mediul.

Fără a fi nevoie de a expune un operator uman la radiație, MUV Smart/ Steriliser își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spațiu cu peste 30% față de dispozitivele care trebuie acționate manual.

Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta, acționând asupra suprafețelor, dar și a aerului. Utilizatorul poate vizualiza harta pe care o configurează cu ajutorul unei aplicații Android, poate prelua controlul asupra traseului și poate descărca un raport la finalul fiecărui ciclu de sterilizare.

La începutul acestui an, laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab urma să lanseze o platformă mobilă autonomă destinată suportului logistic în fabrici, depozite și alte facilități cu spații mari. La începutul epidemiei, platforma a fost adaptată pentru sterilizare inteligentă.

În prezent, Modulab produce două versiuni ale platformei mobile și două versiuni de robot autonom de sterilizare fără contact, toți roboții fiind fabricați în România. Compania a dezvoltat, de asemenea, un prototip de robot autonom de curățenie, care va intra în producție în toamna acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri