Asociaţia Farmaciilor Independente "Ethica" a transmis o scrisoare miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor, în care solicită ca decontarea medicamentelor de către casele de asigurări de sănătate să se realizeze în termenul legal, informează Agerpres.

Deşi cadrul legislativ permite decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii la termene de plată mai mici de 90 de zile, acest fapt nu reprezintă o practică curentă a caselor de asigurări de sănătate şi nu se realizează în mod unitar în toate judeţele, precizează sursa citată. Mai mult, în aceste momente, decontarea sumelor către farmaciile comunitare se realizează cu mare întârziere (chiar în termen de 120 de zile), susţin farmaciştii independenţi.

„Având în vedere problemele cu care se confruntă farmaciile comunitare, care pot duce la un blocaj financiar pentru acestea şi chiar la suspendarea activităţii acestora, cu efecte negative asupra accesului pacienţilor la medicamente, precum şi asupra personalului farmaceutic, vă solicităm respectuos să facilitaţi decontarea sumelor aferente medicamentelor eliberate de către farmacii, astfel încât termenele de plată să fie cel puţin respectate conform cadrului legal sau chiar devansate faţă de maximul admis de 90 de zile", precizează sursa citată.

Farmaciile pe care le reprezintă asociaţia au anumite particularităţi: fiecare farmacie membră este deţinută de un farmacist, care cumulează de cele mai multe ori funcţia de farmacist şef cu cea de administrator, având un rol de consiliere şi oferire de asistenţă farmaceutică populaţiei dar intrând şi în contact direct cu aspectele care vizează gestionarea unei societăţi comerciale; majoritatea membrilor deţin doar o singură farmacie, mai rar există membri cu mai multe puncte de lucru; o parte semnificativă dintre farmaciile membre îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, în localităţi greu accesibile.

Toate aceste aspecte fac din farmaciile independente un actor relevant în comunitatea în care activează şi fără de care populaţia nu s-ar putea lipsi.

Retail jobs

Schimbările aduse de pandemia de Coronavirus şi de decretarea stării de urgenţă, iar apoi a stării de alertă pun însă în dificultate farmaciile comunitare, care pot ajunge într-un blocaj financiar, au avertizat reprezentanţii Asociaţiei.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri