Medicii neonatologi cer suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, în maternități și în Secțiile de Terapie Intensivă, reorganizarea de spații speciale pentru cazurile de COVID-19 și alocarea de personal, relevă datele unei consultări făcute de Organizația Salvați Copiii în perioada ianuarie-septembrie 2020. Pentru maternități, necesarul de incubatoare închise este în creștere în contextul pandemic, acestea fiind singurele mijloace de izolare a nou-născuților.

Maternitățile și secțiile de neonatologie au fost vulnerabilizate de pandemia care a pus o presiune și mai mare pe un sistem medical insuficient dotat și cu discrepanțe majore între județe.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a organizat azi o dezbatere online în care medici și decidenți din sistem au vorbit despre problemele și provocările concrete pe care pandemia le pune actului medical. Printre participanți s-au numărat Prof. Dr. Alexandru Rafila-Președintele Societății de Microbiologie, Prof. Dr. Horațiu Suciu-Șeful Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, Conf. Dr. Mihai Craiu-Șeful secției de pediatrie și pneumologie pediatrică din cadrul INSMC, Prof. Dr. Mihai Gafencu-Președinte Salvați Copiii România, Prof. Dr. Maria Stamatin-medic primar neonatolog-pediatru, șef secție Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală Iași, Conf. Dr. Livia Ognean-medic primar neonatolog, șef Clinica Neonatologie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Dr. Adriana Dan-medic primar neonatologie, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Cristina Chiriac-medic specialist pediatrie și neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Adrian Craciun-medic primar neonatolog, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino și Șef lucrări dr. Cătălin Cîrstoveanu-Șef Secție Terapie Intensivă Nou-născuţi, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie București.

Harta mortalității infantile

Harta mortalității infantile arată un clivaj major între județe și regiuni, una dintre cauzele directe fiind gradul de dotare a maternităților și a secțiilor de terapie intensivă.

Astfel, în județul Tulcea, aflat pe primul loc al acestui capitol dramatic, rata mortalității infantile este de peste cinci ori mai mare decât în municipiul București, unde sunt concentrate multe maternități de gradul trei.

Județele unde mor cei mai mulți copii sub un an, raportat la mia de copii născuți vii (*date INS provizorii, pentru anul 2019):

  • Tulcea – 15,6 la mia de copii născuți vii
  • Mehedinți – 11,7‰
  • Constanța – 9,5‰
  • Vrancea – 9.3‰
  • Mureș – 9.0‰
  • Harghita –8.6‰
  • Bacău 8.6‰

Unde sunt salvați cei mai mulți nou-născuți – rata mortalității infantile:

  • București- 2,8‰
  • Ilfov – 3,5‰
  • Iași – 3,6‰
  • Dâmbovița – 3,6‰
  • Covasna – 4,4‰

Maternitățile, în vreme de pandemie

În total, în cele 17 maternități consultate de Salvați Copiii s-au născut, de la începutul pandemiei, 56.172 de copii, dintre care 3.548 prematuri, ceea ce înseamnă o rată a prematurității de 6,30%. Au fost cazuri în care un nou-născut prematur a necesitat îngrijire în terapie intensivă neonatală timp de câteva luni, ocupând astfel unul dintre incubatoarele maternității.

Cele mai mari probleme întâmpinate de medici se referă la insuficiența echipamentelor de protecție în prima fază a crizei, lipsa de personal, infrastructura care nu permite organizarea circuitelor separate și, mai ales, insuficiența echipamentelor, în special a incubatoarelor, necesare pentru îngrijirea nou-născuților în contextul generat de pandemie.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a anunțat accelerarea programului de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală cu incubatoare și aparatură medicală vitală unei intervenții rapide și salvatoare.

Suntem într-un nou moment de presiune asupra sistemului medical și trebuie să ne concentrăm eforturile pentru întărirea spitalelor, pentru ca medicii să aibă la dispoziție aparatură performantă. Este dificil pentru un medic să știe că viața unui nou-născut depinde de un incubator care e ocupat de un alt prematur, care, și el, luptă pentru viață”, a spus aceasta.

Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Până la finalul lunii decembrie, este imperativă dotarea altor 20 de secții de terapie intensivă, neonatologie și pediatrie, cu peste 4.700 de echipamente medicale și materiale de protecție în valoare estimată de peste 400.000 euro.

Până în acest moment, Organizația Salvați Copiii România a dotat 55 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă.

Peste 6.700 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 269.004 echipamente și materiale medicale indispensabile.

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Sursa foto: Salvați Copiii România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri