Sistemul de sănătate românesc traversează o perioadă dificilă, cu multe provocări și situații limită. Consecințele acestei perioade se răsfrâng, mai ales, asupra pacienților cronici, care au parte de tratamente întârziate. Cât despre prevenție, un subiect nu foarte înrădăcinat în comportamentul românilor, este acum și ”mai speriată” de noua perioadă. Dr. Roxana Chirițoiu, medic specialist oncologie medicală, și dr. Georgeta Liga, medic specialist radioterapie, au vorbit despre rolul prevenției în tratarea rapidă a unei afecțiuni oncologice.

Oncologia este știința care se ocupă cu studiul tumorilor maligne, o știință care se află în strânsă legătură cu radioterapia. Tratamentul afecțiunilor oncologice este dat, în multe cazuri, de radioterapie, prin care este transmisă o cantitate suficientă de energie către celulele dăunătoare ale corpului, menită să le distrugă.

”O parte dintre bolnavii pe care îi tratez astăzi s-au prezentat când boala era deja în stadiu terminal. Mă impresionează astfel de cazuri și îmi dau seama că dacă ar fi venit la timp la medic, ar fi fost o luptă mult mai ușoară de ambele părți”, a declarat dr. Chirițoiu, în cadrul interviului wall-street.ro.

Un set de analize anual ar putea preveni nu doar cancerul, cât și multe alte afecțiuni serioase. Însă, în cazul diagnosticului oncologic, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, o ecografie în plus, adăugată acestui set de analize uzual ar reprezenta acel pas înaintea bolii.

Însă cei mai mulți dintre români nu apelează la medici decât atunci când durerea și starea de rău sunt prea greu de suportat. Educația pentru grija de sine nu este suficient de propagată în România. În acest sens, de cele mai multe ori, nici radioterapia nu mai poate salva pacientul.

Citeste si:
Ioana Mihăilă a cerut un raport IOB-ului:de ce a rămas spitalul...
Ioana Mihăilă a cerut un...

”Radioterapia poate fi utilizată în tratamentul tumorilor primare, dar și al metastazelor, având, pe de o parte, scop curativ, ducând la reducerea dimensiunilor tumorii, iar pe de altă parte, paliativ. Uneori, vindecarea cancerului nu este posibilă, dar ameliorarea simptomelor face viața pacientului mai confortabilă”, a explicat dr. Georgeta Liga.

Pentru mai multe detalii despre screening-ul anual, dar și despre analizarea diagnosticului în cadrul Tumor Board, vizualizați interviul de mai jos:

Sursa foto: Pixabay

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri