Compania americană de biotehnologie Kentucky BioProcessing (KBP), filială a producătorului de ţigarete British American Tobacco (BAT), a anunţat lansarea primelor sale teste ce vizează un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat cu ajutorul unei tehnologii care foloseşte o substanţă extrasă din frunzele de tutun.

Grupul britanic se pregăteşte să demareze primele sale testele clinice, denumite de fază 1, pe un grup alcătuit din câţiva voluntari, pentru a afla într-o primă etapă dacă vaccinul său este sigur, după ce a obţinut aprobarea necesară de la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite, potrivit unui comunicat emis de BAT, cunoscut pentru mărcile Lucky Strike, Kent şi Dunhill, scrie Agerpres.

Eficienţa unui vaccin este determinată pe baza unor studii mai ample, de fază 2 şi de fază 3.

KBP intenţionează să recruteze un număr total de 180 de voluntari adulţi şi cu o stare de sănătate bună, care vor fi împărţiţi în două grupuri: unul compus din persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, iar celălalt din persoane cu vârste între 50 şi 70 de ani.

Rezultatele sunt aşteptate la jumătatea anului 2021, iar BAT speră să treacă apoi la studiul de fază 2, dacă va obţine aprobarea necesară de la FDA.

KBP a reuşit să cloneze un fragment din secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, care a ajutat compania americană să dezvolte o moleculă ce permite sinteza de anticorpi şi chiar să asigure protecţie împotriva noului coronavirus.

Frunzele de tutun utilizate de compania de biotehnologie americană prezintă proprietăţi speciale şi cu avantaje multiple, reprezentând, conform KBP, un mediu favorabil pentru o producţie mai eficientă şi mai rapidă de anticorpi în comparaţie cu tehnicile tradiţionale.

Potrivit KBP, acea tehnică îi permite să fabrice mai rapid un vaccin care ar avea capacitatea de a fi stabil la temperatura ambiantă, în condiţiile în care vaccinurile dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 trebuie adeseori să fie conservate la rece.

În acelaşi timp, firma americană dezvoltă şi un vaccin împotriva gripei, care va intra la rândul său într-un studiu clinic de fază 1.

KBP s-a remarcat deja în 2014, înainte să facă parte din grupul BAT, când a dezvoltat un tratament împotriva Ebola.

Şi alte companii de biotehnologie, precum firma canadiană Medicago, utilizează frunze de tutun pentru a dezvolta vaccinuri.

Sursa foto: joel bubble ben / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri