Pfizer sau Moderna? Cine decide cu ce vei fi vaccinat

Prima tranşă de vaccin anti-Covid, produs de compania Moderna, va sosi miercuri, 13 ianuarie, în România. În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat cine va decide ce tip de vaccin va fi administrat fiecărei persoane în parte, dar și cum vor fi distribuite dozele în centrele din Capitală și la nivel național, scrie Digi24.ro.

"Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare", a spus Gheorghiță.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 11 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) - 16.896.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) - 125.190.

Citeste si:
Dr. Valeriu Gheorghiță: Peste 340.000 de persoane sunt programate...
Dr. Valeriu Gheorghiță: Peste...

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 40 reacții comune și minore, dintre care:

18 reacții de tip local;
22 reacții generale.
4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 428 comune și minore, dintre care:

173 reacții locale cu durere la locul injectării;
255 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);
* Menționăm că 2 reacții sunt în curs de investigare.

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 - 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citeste si:
Ciolacu: Sunt convins că anul acesta vom reuşi să învingem...
Ciolacu: Sunt convins că anul...

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului.

Sursa foto: Facebook / Comisia Europeana

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri