Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) solicită autorităţilor centrale emiterea unui act normativ astfel încât marinarii să aibă posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19 în a doua etapă de imunizare, în condiţiile în care ei sunt desemnaţi prin lege ca fiind personal esenţial în transportul internaţional, scrie Agerpres.

"Conform Ordonanţei Militare 11/2020, OMS 816 pentru modificarea OMS 414/2020, reluată în Hotărârea nr. 3 din 11 ian 2021, navigatorii sunt desemnaţi personal esenţial în transportul internaţional, drept pentru care s-ar impune vaccinarea voluntară a navigatorilor în etapa a doua. Aşa cum ştim, personalul navigant nu este angajat la societăţi din România, nu sunt înregistraţi REVISAL şi de aceea ei nu sunt în evidenţele naţionale decât la ANR, ca şi personal navigant (maritim şi fluvial plus personal auxiliar). Pentru aceasta trebuie să se emită o decizie/act normativ special ca această categorie să poată să fie şi ea înregistrată în programul naţional de vaccinare etapa a doua", reiese dintr-o postare făcută, joi, pe pagina de Facebook a SLN.

Potrivit sursei citate, din totalul navigatorilor maritimi români, aproximativ 7.000 sunt în prezent în ţară, peste 70% dintre aceştia dorind să se vaccineze împotriva COVID-19.

"Acasă (în Romania) sunt estimaţi un număr de aproximativ 6.400-6.500 de navigatori plus cei neînregistraţi prin companiile de crewing şi care după estimările noastre mai pot fi circa 400, deci un total de aproximativ 7000 de navigatori maritimi. În urma unor sondaje făcute pe câteva sute de navigatori de la companii de navigaţie, în acest moment dorinţa de vaccinare în rândul acestora ar fi de aproximativ 70% dar cu potenţial de creştere spre 75%. Este necesar ca la nivelul Ministerului Transporturilor (sau un act normativ comun MT şi MS) să se emită o decizie, un Ordin de Ministru sau un alt act normativ stabilit de jurişti, ca navigatorii să poată fi încadraţi în Etapa a-2-a de vaccinare", a scris SLN.

Conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor discută pe acest subiect cu reprezentanţi ai diverselor instituţii.

"Ieri s-au purtat multe discuţii pe acest subiect cu MT, cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, Prefectura Constanţa şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Crewing. INSP a sugerat că se poate solicita un laborator mobil de vaccinare în port unde să se vaccineze navigatorii, poate şi lucrătorii portuari, personalul ANR, aşa cum fac cei de la ROMATSA pentru personalul lor şi personalul navigant aerian Tarom", a spus reprezentanţii SLN.

Sursa foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri