La aproximativ un an de la debutul pandemiei în România, ne aflăm în pragul unor măsuri de relaxare. Restaurantele au fost deschise, teatrele și cinematografele, de asemenea, iar școlile își vor primi elevii în bănci începând cu 8 februarie. Inclusiv medicii declară că România trece printr-o perioadă mai bună față de restul Europei (exceptând suita de incendii din spitalele românești) din punct de vedere pandemic. Cu toate acestea, cadrele medicale insistă asupra responsabilității atât din partea autorităților, cât și din partea românilor, în general, unele dintre ele avertizând cu privire la declanșarea unui nou val pandemic.

Dr. Laurențiu Belușică, conferențiar universitar, director al Spitalului Orășenesc Găești, din Dâmbovița, este unul dintre cei care au declarat că ne vom confrunta cu un nou val pandemic, în jurul primăverii.

Dr. Belușică a devenit cunoscut în spațiul media după incidentul de la debutul campaniei de vaccinare, prin care acesta anunța că orice persoană care nu este programată la vaccinare, dar care face parte din etapa I a campaniei, se poate vaccina la centrul din Găești. În prezent, medicul se pregătește pentru un nou val al pandemiei, asemenea țărilor din Vest, care acum se confruntă cu o creștere exponențială a numărului de cazuri, cauzată de existența noilor tulpini.

”În prezent, în spital sunt internați în jur de 23 de pacienți cu COVID. Nu suntem în vârful pandemiei, însă urmează unul în primăvară. Nu o spun eu, o spun cercetătorii, care au făcut studii de-a lungul anilor. Orice epidemie sau pandemie este descrisă de astfel de urcușuri și coborâșuri, până în momentul în care populația va fi imunizată, până când ne vom obișnui cu existența virusului”, a declarat dr. Belușică, pentru wall-street.ro.

Retail jobs

Și dr. Irina Costache, medic pediatru, avertiza, într-un interviu wall-street.ro, asupra unui nou val pandemic pentru care Europa se pregătește și în fața căruia România ia măsuri de relaxare, printre care și redeschiderea școlilor imediat după vacanța copiilor.

De ce un nou val al pandemiei?

Răspunsul este unul cât se poate de evident și vine din suprapunerea măsurilor de relaxare cu incapacitatea vaccinării întregii populații, dar și din noutatea virusului cu care ne confruntăm.

”Spre deosebire de varicelă, care este un virus foarte cunoscut și pe care majoritatea copiilor îl fac, COVID-19 are abilitatea de a se multiplica, de a se transforma. În fața varicelei, spre exemplu, imunitatea dobândită este permanentă, pentru că virusul are o singură formă. Pe când, coronavirusul este foarte instabil”, a adăugat medicul.

Citeste si:
5 companii, printre care și Arctic, donează 290.000 de lei...
Cinci companii, printre care...

De ce apar noi tulpini

Pornind de la realitatea transformării coronavirusului, dr. Belușică a explicat cum apar aceste noi tulpini de care ne temem în prezent.

”Să zicem că virusul este format din niște cărămizi. În momentul infectării, sistemul imunitar al fiecărui om încearcă să lupte cu intrusul. Neputând să îl învingă definitiv, anticorpii, pe care organismul uman îi are, rup, practic, bucăți din acest virus. Astfel, el capătă o nouă formă, transmițându-se cu mare ușurință”, a explicat medicul.

Din cauza acestei capacități de adaptare a virusului și a rezistenței sale la mediul ambient, oamenii riscă o reinfectare. De pildă, pacientul zero, care a răspândit boala pentru început, poate contracta noua formă, noua tulpină a virusului, deoarece organismul său nu a creat un soi de anticorpi pentru această înfățișare.

Citeste si:
Turismul și-a revenit în Europa aproape de nivelul dinaintea pandemiei
Turismul și-a revenit în...

Vaccinarea, dezbaterea momentului

Vaccinul a fost așteptat ca pâinea caldă, cum ar spune românul. Însă, odată cu apariția acestuia, au apărut și primele probleme, fie ele de natură tehnică, fie de natură umană. Pentru început, încrederea oamenilor în eficacitatea vaccinului anti-COVID a fost pusă serios la îndoială de rapiditatea cu care antidotul a apărut pe piață.

Dacă o familie are cinci membri, iar patru dintre ei se vaccinează (a cincea persoană fiind o bunică ce nu prea iese din casă) a fost realizată imunizarea. Cine îi mai poate aduce boala femeii respective, dacă ea nu iese din curte sau casă, iar rudele sale sunt vaccinate?!

Pe modelul celor care nu au crezut în coronavirus, până nu s-au îmbolnăvit, dr. Belușică recunoaște că a fost printre cei care a refuzat ideea vaccinării anti-COVID. Însă nu s-a oprit aici și a cercetat îndelung povestea din spatele apariției serului.

Citeste si:
Vreme rece în toată țara și cod galben de ninsori la munte
Vreme rece în toată țara și...

”Și eu am fost printre cei care nu au vrut să se vaccineze. Însă m-am răzgândit de îndată ce am citit, NU de pe Facebook. De ce? Ei bine, pentru că oamenii din spatele Pfizer au cercetat ARN-ul mesager timp de aproximativ 15 ani. Au studii care atestă acest lucru. Pur și simplu, au avut bani (fonduri, donații sau sponsorizări) și s-au jucat cu acest ARN mesager pentru a afla ce poate face. Iar odată ce s-a ivit situația, au pornit încă un studiu timp de un an de zile și au văzut că funcționează împotriva coronavirusului. Îndemn toate cadrele medicale, care poate mai sunt reticente, să citească informațiile din spatele Pfizer sau ARN mesager”, a declarat medicul.

Care este importanța platfomei

Fricile oamenilor nu pot fi întotdeauna depășite, însă la nivel tehnic, problemele pot fi soluționate cu un click, de cele mai multe ori. Deși ocupăm primele locuri la vaccinare în Uniunea Europeană, platforma menită să asigure o ordine a programărilor este vehement contestată.

Citeste si:
Deltacron, o nouă variantă de coronavirus descoperită în Cipru
Deltacron, o nouă variantă de...

Au fost oameni care au așteptat și noaptea pentru a fi vaccinați.

”Platforma nu este îndreptată către nevoile vârstnicilor, iar ei sunt cei care fac parte din categoriile de risc. Autoritățile s-au bazat pe ajutorul medicilor de familie sau al copiilor. Nu e chiar așa de ușor, cu atât mai puțin într-o zonă de provincie. Mulți dintre copii sunt plecați prin străinătate, iar bătrânii rămân în grija nimănui. I-am ajutat pe câțiva dintre cei care s-au prezentat aici, programându-i în sistem, ulterior, efectuând vaccinarea”, a explicat dr. Belușică.

Acesta menționează că platforma este foarte importantă, deoarece menține ordinea pentru administrarea rapelului. Cea de-a doua doză este cea care asigură imunizarea și conține cantitatea optimă de anticorpi, care se manifestă la șapte zile după vaccinare.

Citeste si:
Suedia nu mai recomandă vaccinul împotriva COVID-19 adolescenților
Suedia nu mai recomandă...

„Când mi-am dat seama că platforma nu se adresează tuturor persoanelor, am luat decizia de a vaccina și alți oameni, care nu erau programați, dar făceau parte din etapa în care ne aflam. Cum să arunc o doză de vaccin?! Poate că doza respectivă nu costă mult, însă are valoarea unui diamant, reprezintă cea mai fină moleculă, iar stocurile sunt extrem limitate”, a precizat medicul.

Vom scăpa vreodată de coronavirus

Începem să ne obișnuim cu regulile de protecție și să ne întoarcem la viețile noastre de dinainte de momentul martie 2020 (dovadă aglomerația din stațiunile montane), însă vom scăpa vreodată de coronavirus?

COVID-19 va dispărea doar dacă va rămâne fără gazdă.

Până în prezent, COVID-19 ne-a tot arătat că nu are de gând să ne lase în pace. Modalitatea sa rapidă de răspândire și de transformare îl împiedică să dispară.

NU vom scăpa de coronavirus vreodată. Microbii, spre deosebire de virusuri, rămân în același loc chiar și după 200 de ani. În schimb, coronavirusul trăiește într-un organism viu, se transmite prin intermediul omului. Am putea avea o șansă împotriva lui dacă, timp de două săptămâni, toate populațiile lumii ar purta mască, s-ar spăla pe mâini și ar menține distanța socială. COVID-19 va dispărea doar dacă va rămâne fără gazdă”, a conchis dr. Belușică.

Spitalul Orășenesc Găești a fost înființat în anul 1907 pentru combaterea celor mai răspândite boli de la acea vreme (tuberculoza, pelagra, bolile venerice, dar și epidemiile de holeră și scarlatină în urma cărora numeroase persoane și-au pierdut viața. Spitalul a funcționat inițial cu o singură secție - Boli Interne - și două saloane - unul pentru femei și unul pentru bărbați - având un număr de 25 de paturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri F