Un număr de 446 de români vaccinați cu cea de-a doua doză de vaccin, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au fost testați pozitiv cu noul coronavirus la puțin timp după vaccinare.

Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul în care aceste persoane au fost testate pozitiv la noul coronavirus a fost de 4 zile, perioadă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că ”beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin 10-14 zile după momentul vaccinării”.

În ceea ce privește numărul românilor testați pozitiv la noul coronavirus după prima doză de vaccin, acesta se ridică la 3.969, reprezentând 0,44% din totalul celor vaccinați. Media perioadei dintre momentul vaccinării și momentul testării pozitive a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că aceste persoane ori nu au apucat să dezvolte anticopri după vaccinare, ori erau deja în contact cu virusul înainte de a fi vaccinați.

Valeriu Gheorghiță: 414 centre de vaccinare active pentru Pfizer și Moderna și 192 pentru AstraZeneca

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a informat că, în prezent, sunt 414 centre active pentru administrarea vaccinurilor Pfizer şi Moderna şi 192 pentru AstraZeneca, conform Agerpres.ro.

"Numărul de centre de vaccinare, la acest moment, vorbim de 414 centre active, care cuprind atât centrele care au fost în faza I, marea parte a lor deja s-au închis, vorbim de 121 de centre din etapa I care au mai rămas active şi care continuă încă efectuarea dozei de rapel, vorbim de aproximativ 212 centre pentru etapa a II-a şi 81 de centre din reţeaua MApN şi MAI, cumulând în total 664 de cabinete de vaccinare. Pentru vaccinul produs de compania AstraZeneca sunt în total 192 de centre de vaccinare, cumulând un total de 254 de fluxuri. Dintre aceste cabinete de vaccinare, 70 sunt în reţeaua Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne", a declarat Valeriu Gheorghiţă,

De asemenea, acesta a anunţat că 6.341 de persoane care efectuează dializă cronică au primit prima doză de ser, rata de acoperire vaccinală în rândul acestei categorii fiind de aproximativ 60%.

"Această categorie de pacienţi, din păcate, a fost grav afectată în cursul acestei pandemii, înregistrându-se o rată de deces medie de aproximativ 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2. Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, 6.341 de persoane au fost deja vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală. Şi-au exprimat acordul pentru vaccinare circa 70% dintre persoanele care efectuează dializă. Din punctul nostru de vedere, este un nivel satisfăcător de acoperire vaccinală. Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât, evident că beneficiile din punct de vedere practic, medical şi epidemiologic vor fi mai mari", a spus Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că, potrivit raportărilor realizate de către operatori, s-a constatat o tendinţă de scădere a numărului de cazuri de COVID-19 confirmate în rândul pacienţilor dializaţi.

"În anumite centre de dializă, cum s-a întâmplat şi la Iaşi, unde au făcut o centralizate mult mai fidelă a datelor, s-a observat o reducere a numărului de cazuri pozitive de la o medie de 20-25 la circa 2 cazuri la testările care se fac periodic, la interval de două săptămâni, la această categorie de pacienţi", a precizat preşedintele CNCAV.

Potrivit acestuia, activitatea de vaccinare pentru persoanele cu dializă continuă în perioada următoare, fie prin intermediul echipelor mobile la centrele de dializă, fie prin transportarea cu prioritate a pacienţilor la centrele de imunizare.

Procesul de vaccinare anti-COVID pentru personalul din învățământ începe pe 24 februarie

Procesul de vaccinare anti-COVID pentru personalul din învăţământ va începe de miercuri, 24 februarie, în majoritatea judeţelor din ţară, urmând să se finalizeze pe 10 martie, în această perioadă estimându-se administrarea primei doze unui număr de aproximativ 60.000 de persoane, a informat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

"Procesul de vaccinare pentru personalul din învăţământ va începe de mâine, 24 februarie, în majoritatea judeţelor din ţară. Toată această activitate se va încheia pe data de 10 martie. De mâine, 24 februarie, începe activitatea de vaccinare în 23 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti, de joi, 25 februarie, continuă alte 14 judeţe, din 26 februarie două judeţe şi pe 1 martie încep ultimele trei judeţe. (...) Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învăţământ durează până pe 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces", a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Palatul Victoria.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri